7 Aralık 2009 Pazartesi

Metal Up Your Ass

Kaderdaş olan iki sanat türü.Kolu oldukları sanat dünyasında sürekli üvey evlat muamelesi gören , gözardı edilen, ve hep underground kalmak zorunda kalmış iki kaderdaş. Metal müzik ve belgesel sinemacılığı.Ve bunların keşisim noktasında metal müziği anlatan bir belgesel.Hani derler ya iki ucu b*klu değnek.Ticari anlamda nerden tutarsan tut elinde kalabilecek bir durum bu ama Sam Dunn abimiz böyle düşünmeyip biraz deli cesaretiyle olaya müdahil olmuş.Çocukluğundan beri tutkuyla bağlı kaldığı müziğini anlatma derdi güden Sam Dunn yerinde durmamış ve metal müziğin önündeki bütün önyargıları kaldırmak için yollara vurmuş kendini.Asıl mesliği antropologluk olan bu güzel abimiz hem belgesel sinemacılığı adına hem de metal müzik adına çok doyurucu filmleri bizlere sundu.Filmler diyoruz zira Global Metal adında devam niteliği taşıyan ikinci belgeselinde bu sefer dünyaya açılıp metalin izini sürmeye devam etti.

24zc1ab GLOBALMETAL4

Öncelikle belgeselciliğin temelinde bunulan belgelere dayandırma işini burada pek göremiyoruz,zira metal müzik hakkında daha önceleri yapılmış ciddi çalışmaların olmaması daha doğaçlama bir yöntemin izlenmesine neden olmuş.Daha çok bu işin içinde olanların fikirlerinden yola çıkarak ortak bir kanı oluşturmaya çalışılıyor.Zaten yolculuk isminin altında katettiği yolu anlatmasına ek olarak her düşünceye yer vermesiyle, bir nevi bunlar arasında gidip gelmesi de vurgulanıyor. Mesela satanizm konusunu işlerken satanistlerin yanı sıra din adamlarına ve sosyolaglara söz vermesi belgeselin tarafsızlığı adına iyi bir örnek.Ayrıca metal hakkında var olan önyargıların üstüne cesurca gitmesi konuyu ele alış biçimi açısında çok önemli.Kilise kundaklamaya gidecek derecede din düşmanlığın metal etrafında şekillendiği örnekleri bize sunması belgeseli tarafsız bir boyuta çekiyor ve daha çok takdirimizi topluyor.Filmlerinde hiçbir zaman metali hoş gösterme çabası gütmemesinin nedeni olarak metalin böyle şeylere tenezzül etmeyeceğini kendi de sıkı bir metalci olduğu için gayet iyi biliyor.

Filmde çok çarpıcı konular ele alınıyor.Metalin köken olarak nerden geldiğini,ilk metal grubunun kim olduğunu,devil horn’u ilk kim kullandığını,neden erkek egemen bir müzik türü olduğu ve neden satanizimle eşleştirildiğine dair daha daha bir çok faydalı bilgi içeriyor.Ama içlerinden en güzeli metalin soy ağacının çıkartılmış olmasıdır ki bu filme son derece akademik bir hava katmaktadır .Bu müziği dinlemeye başlayacak olan  nice gencin bu soyağacından yola çıkarak adım adım ilerleyecekleri müzik yaşantılarında sahip olacakları kültür aslında metalin bir müzik türünden çok bir yaşam biçimi olduğunu ortaya koyuyor.Günümüz müzik sektöründe tüketmeye dayalı anlayışın tam tersi olarak dinleyen açısından bir tutkuyla bağlanılması metalin her zaman heyecanını koruyacağı anlamına geliyor.

Metal_GenealogySon olarak Sam Dunn abimize kulak verelim;

“Metali ya hissedersiniz ya etmezsiniz. Metal size o herşeye baskın gelecek gücü vermiyorsa, tüylerinizi diken diken etmiyorsa, siz bunu asla anlamayacaksınız demektir. Ama biliyor musunuz, anlamazsanız anlamayın. Çevremdeki metal tutkunlarına bakıyorum da, biz sizsiz de gayet güzel idare ediyoruz.”

metal-a-headbanger-s-journey-1

*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder