25 Ocak 2017 Çarşamba

"Lion" 3 Şubat’ta seyircileriyle Buluşuyor

Z:\SELİN (ESKİ)\FİLMLER\LION\LION FİNAL TR.jpg
SİNOPSİS
Beş yaşındaki Saroo ve abisi Godoo ile çıktıkları kısa gezide birbirlerini kaybederler. Tek başına bir trende Hindistan’ın binlerce kilometre ötesine giren Saroo yalnız başına hayatta kalmaya çalışır. Daha sonra Avusturalyalı bir çift tarafından evlat edinilir. Bu aile ile birlikte tekrar sevgiyi tadar. Kaybettiğini anılarını bulma umudunu yaşatmak ister fakat kendisini evlatlık alan ailesinin duygularını incitmek istemeyen Saroo, geçmişine; annesi ve abisine kavuşma arzusunu bastırır. Şans eseri tanıştığı Hintli arkadaşları bastırdığı özlemi yeniden uyandırır. Saroo az sayıda anıları ile gerçek ailesini bulmak için çok zorlu bir maceraya atılır.
Z:\SELİN (ESKİ)\FİLMLER\LION\sinopsis.png

Altın Küre Ödüllerinde; En İyi Sinema Filmi, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En Özgün Film Müziği ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde adaylığı bulunan Lion 3 Şubat’ta seyircileriyle buluşuyor.
YAPIM HAKKINDA
Saroo Brierly'nin anı kitabı A Long Way Home'dan uyarlanan Lion'ın yönetmenliğini Emmy Ödüllü Garth Davis (Top Of The Lake) yaptı, senaryosunu da Luke Davies (Candy, Life) yazdı. Lion'ın başrollerinde Dev Patel (Slumdog Millionaire, The Best Exotic Marigold Hotel), Oscar ödüllü Nicole Kidman (Paddington, The Hours) Oscar adayı Rooney Mara (Carol, The Girl With The Dragon Tattoo) ve David Wenham (Top of the Lake, 300), Nawazuddin Siddiqui, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee, Deepti Naval ve yeni oyunculardan Sunny Pawar var.
Z:\SELİN (ESKİ)\FİLMLER\LION\lion5.jpg
Lion, Londra ve Sydney merkezli See-Saw Films (The King's Speech, Shame, Top Of The Lake) ile Aquarius Films ve Sunstar Entertainment iş birliğiyle geliştirildi ve yapımcılığı üstlenildi. Avustralya ve Yeni Zelanda distribütörü Transmission Films. Filmin ortak finansörleri Screen Australia ve Fulcrum Media Finance.
OYUNCU KADROSU
Dev Patel (Saroo)
Dev, 2009 yılında rol aldığı Oscar ödüllü Slumdog Millionaire'le başarıya ulaştık ve performansıyla büyük beğeni toplayarak birçok ödül kazandı. Bu ödüllerden bazıları şöyle: National Board of Review En İyi Çıkış Yapan Oyuncu, British Independent Film Gelecek Vadeden Yeni Oyuncu, The Broadcast Film Critics' Choice En İyi Genç Oyuncu Ödülü ve Chicago ve Washington Film Critics Gelecek Vadeden Oyuncu ödülleri.
Dev, Studi Ghibli'nin Kuzey Amerika'da yeniden çıkan, yönetmenliğini Isao Takahata'nın yaptığı Only Yesterday'de, Daisy Ridley'nin karşısındaki erkek başrol olarak seslendirme yaptı. Aynı zamanda The Man Who Knew Infinity'de ve Hugh Jackman, Sharlto Copley ve Sigourney Weaver'la birlikte Neill Blomkamp'in Chappie'sinde rol aldı. Dame Judi Dench, Dame Maggie Smith, Bill Nighy ve Richard Gere'la birlikte, yönetmenliğini John Madden'ın yaptığı The Second Best Exotic Marigold Hotel'de ve yine aynı kadroya Tom Wilkinson'ın da dâhil olduğu ilk The Best Exotic Marigold Hotel'de rol aldı. Film ticari anlamda dünya çapında başarı sağladı ve En İyi Film dalında Altın Küre ve SAG Ödülleri'ne aday gösterildi. Dev son olarak TV'de Jeff Daniels ve Emily Mortimer'ın yer aldığı, HBO'nun Altın Küre ödüllü Aaron Sorkin dizisi The Newsroom'um üçüncü ve son sezonunda oynadı ve 2013 NAACP Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi.

Z:\SELİN (ESKİ)\FİLMLER\LION\tumblr_ob52lsYwe71v4unmfo2_1280.jpg

Rooney Mara (Lucy)
2015 yılında Rooney Mara, Carol'daki Therese rolüyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Bu performansla aynı zamanda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi. Rooney Mara, yönetmenliğini David Fincher'ın yaptığı, popüler Stieg Larsson kitabı The Girl with the Dragon Tattoo'nun ABD uyarlamasındaki performansıyla seyircileri ve eleştirmenleri büyüledi. The Girl Who Played with Fire ve The Girl Who Kicked the Hornet's Nest filmlerinin de dâhil olduğu üç filmlik anlaşması kapsamında Mara, başroldeki kadın karakter Lisbeth Salander'ı canlandırdı ve filmde Daniel Craig ve Robin Wright'la birlikte rol aldı. Bu rolle Rooney, National Board of Review Çıkış Yapan Oyuncu ödülünün yanı sıra, Dram Dalında En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Altın Küre ve Oscar'a aday gösterildi.
2013'te Rooney, Casey Affleck ve Ben Foster'la birlikte, senaristliğini ve yönetmenliğini David Lowery'nin yaptığı 2013 Sundance Film Festivali yarışma filmlerinden Ain't Them Bodies Saints filminde yer aldı. Yine 2013 yılında Mara, yönetmenliğini Steven Soderbergh'in yaptığı, Channing Tatum ve Jude Law'la birlikte rol aldığı Side Effects'te oynadı. Rooney, yönetmenliğini Spike Jonze'un yaptığı, Joaquin Phoenix ve Amy Adams'ın da rol aldığı Oscar ve Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Film dalında aday gösterilen Her'de yer aldı.
YAPIM KADROSU
Yönetmen - Garth Davis
Garth Davis, Jane Campion'la birlikte (The Piano) See-Saw Films çıkışlı, Elizabeth Moss, Peter Mullan, David Wenham ve Holly Hunter'ın oynadığı beğenilen Top Of The Lake dizisinin ortak yönetmeniydi ve bu diziyle Emmy ve BAFTA Ödülleri'nde aday gösterildi.
Garth, birçok unutulmaz ve ödüllü reklamla uluslararası çapta tanındı. Son çalışmasıyla Londra Uluslararası Ödül Töreni'nde altın ödül, Cannes'da Altın Aslan ödüllerini kazandı ve 2010'da da Directors Guild Of America'da En İyi Reklam Yönetmeni kategorisinde finalist oldu. Aslen güzel sanatlarla uğraşan ve tasarımcı olan Garth, her tür yönetmenliği denedi. Dramatik çalışmaları arasında festival hiti belgesel Pins, Dendy Ödüllü kısa film Alice ve çok beğenilen TV dizisi Love My Way var.
Senarist - Luke Davies
Luke Davies'in üç romanı (en yenisi God of Speed), dört şiir kitabı var (en yenisi şiir dalında Avustralya'nın en büyük ve prestijli edebiyat ödülü olan Prime Minister's Literary Ödülü kazanan Interferon Psalms) ve Newil Armfield'la birlikte kendi romanından uyarlanan uzun metrajlı film Candy'nin ortak yazarı.
Davies'in toplama şiir kitabı Totem, South Australian Premier Şiir Dalında Edebiyat Ödülü, Grace Leven Şiir Ödülü, Age Yılın Şiir Kitabı Ödülü ve Age Yılın Kitabı Ödülü'nü kazandı, ki bu bir şiir kitabı için alışılmadık bir şey. 2004'te Davies aynı zamanda şiir dalında Philip Hodgins Memorial Medal Ödülü'nü kazandı.
Davies'in romanları, çok satan kült kitap Candy, Isabelle the Navigator ve God of Speed. Candy, NSW Premier's Ödülleri'nde elemelere kaldı ve Fransa, İspanya, Almanya, İsrail, Yunanistan, İngiltere ve ABD'de basıldı. God of Speed, 2014 yılında Rare Birds Books tarafından ABD'de basıldı.
Candy'nin başrollerinde Heath Ledger, Abbie Cornish ve Geoffrey Rush vardı ve Berlin Film Festivali'nda prömiyeri yapıldı. Uyarlamanın senaryosunu yazmasının yanı sıra Davies'in filmde sütçü rolünde tek repliklik bir rolü de vardı.
Davies, Candy'yle En İyi Uyarlama Senaryo dalında AWGIE Ödülü ve AFI Ödülü kazandı.
Davies'in, James Dean ve Life Dergisi fotoğrafçısı Dennis Stock'ın arasındaki dostluğu anlatan Life senaryosunun yapımcılığını Oscar ödüllü The King's Speech'in yapımcısı See-Saw Films yaptı, yönetmenliğini Anton Corbjin üstlendi, başrollerini de Robert Pattinson, Dane DeHaan, Sör Ben Kingsley ve Joel Edgerton canlandırdı. Filmin ilk gösterimi, 2015 yılında Berlin Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder