2 Mart 2016 Çarşamba

And the oscar goes to Spotlight


Bu yıl 88.'si verilen Oscar ödül töreni diğer yıllara nazara daha az sürprizsiz geçti. Adaylar açıklandığında siyahi oyuncuların azlığı dolayısıyla tartışmalar başlamış, çoğu sanatçı bu yılki oscarları protesto edeceklerini söylemişlerdi.

Sunucu olarak seçilen Chris Rock'un ise nasıl davranacağı merak konusuydu. Törenin hemen başında gerçekleştirdiği monologa direk "siyah" muhabbeti üzerinden girmesiyle törenin devamında da aynı şekilde devam edeceği belli oldu. Yer yer bu muhabbetin sıktığını da söylemek gerek. "Daha önceden de siyahi aktörler göz ardı ediliyordu, o zamanlar böyle tepki olmuyordu, çünkü o zamanlar daha ciddi sorunlarımız vardı." sözleri ilk başta dikkat çekti. Zira halen Afro-Amerikalı kesim sırf renklerinden dolayı polis tarafından öldürüyor. En son Ferguson'da  yaşanan olay ülke çağında geniş protestolara neden olmuştu. Gerçi Chris Rock da sonrasında bundan bahsederek ilk söylediklerini temize çekmiş oldu.

Ödül töreninin önceki yılların aksine oldukça sönük geçtiğini söyleyebiliriz. Müzikal tadında ödül aralarında yapılan şovlar bir nebze daha iyi oluyordu. Geçtiğimiz yıl içerisinde kaybedilenlere ithaf edilen In Memoriam bölümünde Dave Grohl'un performansı gecenin en güzel performansıydı. Diğer bir performans sunan Lady Gaga'yı Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın anonslaması hayli ilginçti. Esas Joe Biden'ın kendisini ayakta alkışlayanlara "zahmet etmeyin, aranızda en az kalifiyeli adam benim"demesi daha da ilginçti. Ya da normali buydu, bize çok uzak geliyor sanırsam böyle bir siyasetçinin tevazusu.

Ödüllere gelecek olursak, teknik dallarda Mad Max: Fury Road'un üstünlüğü ile geçti. En iyi kurgu, prodüksiyon tasarım, yapım tasarım, kostüm tasarım, ses kurgusu, ses miksajı, saç ve makyaj dallarında ödüle sahip oldu. En iyi yabancı dilde film ödülünde herkesin çoğunlukla tahmini Macar filmi Son of Saul'du. Küçük bir ihtimal de Mustang ön plana çıkıyordu ama ödülü Son of Saul kucakladı.

En iyi animasyon dalı gecenin en kesin dallarından biriydi. Inside Out beklentileri boşa çıkarmadı ve ödüle sahip oldu. Görsel efekt dalında Ex Machina'nın seçilmesi diğer adaylara nazaran biraz sürpriz içeriyordu ama bu demek olmasın Ex Machina efekt anlamında oldukça başarılı bir filmdi ve dalın güçlü adaylarından biriydi.

En iyi belgesel dalında Amy ve The Look of Silence arasında geçeceği düşünülüyordu. Yılın gerçekten en iyi iki belgeseliydi. Hangisi alsa diğerine yazık olacağı kesindi. Amy'nin seçilmesi belki konu olarak ele aldığı bir pop figürünün etkisiyle olmuş olabilir.Her iki filmin gişedeki durumları da buna örnek olabilir. Zira Amy, İngiltere'de ilk haftasında en çok hasılat yapan belgesel ünvanına sahip oldu.

En iyi görüntü yönetmeni dalında Emmanuel Lubezki kırılması güç bir rekor kırarak üç sene üst üste bu ödülü kazandı. Ödül tarihinde belki teknik dallarda bu rekor gerçekleşmiş olabilir ama böyle majör bir dalda bunu gerçekleştirmek hayli etkileyici. Ama Lubezki'nin ödülü aldığı Gravity, Birdman ve The Revenant'taki kareler hakikaten sanat eseri kıvamında ve aldığı ödülü sonuna kadar hakettiği kesin.



En İyi̇ Fi̇lm

Spotlight
En İyi̇ Yönetmen Alejandro G Inarritu
En İyi̇ Erkek Oyuncu Leonardo Dicaprio
En İyi̇ Kadin Oyuncu Brie Larson
En İyi̇ Özgün Senaryo Spotlight
En İyi̇ Uyarlama Senaryo The Big Short
En İyi̇ Yardimci Erkek Oyuncu Mark Rylance
En İyi̇ Yardimci Kadin Oyuncu Alicia Vikander
En İyi̇ Kurgu Mad Max:Fury Road
En İyi̇ Görüntü Yönetmeni̇ The Revenant
En İyi̇ Prodüksi̇yon Tasarimi Mad Max: Fury Road
En İyi̇ Kostüm Tasarimi Mad Max: Fury Road
En İyi̇ Özgün Müzi̇k The Hateful Eight
En İyi̇ Özgün Şarki Spectre
En İyi̇ Makyaj & Saç Tasarimi Mad Max: Fury Road
En İyi̇ Ses Kurgusu Mad Max: Fury Road
En İyi̇ Ses Mi̇ksaji Mad Max: Fury Road
En İyi̇ Görsel Efekt Ex Machina
En İyi̇ Belgesel Amy
En İyi̇ Ani̇masyon Inside Out
Yabanci Di̇lde En İyi̇ Fi̇lm Son of Saul
*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder