31 Temmuz 2012 Salı

Kutlu Batman Haftası

Serinin son bulması sebebiyle Batman külliyatına bir göz atalım dedim.Bir hafta boyunca enine boyuna bir analiz yapma niyetindeyim.İyilerden kötü karakterlere,güzellerden geçidinden batmobil arabalarına dek herşeyi masaya yatıracağım.Öncelikle son filme dair bir trivia derlemesi yaptım.Imdb’deki filmlerin trivia bölümleri tam bir maden.Filmle,oyuncularla,yapımlarla ilgili sınırsız bir bilgi kaynağı.Her ne kadar trivia’nın türkçe karşılığı olarak ıvır zıvır ya da önemsiz bilgi olarak çevrilsede ben bu tanımları pek sevmiyorum.Filme dair hoş ayrıntılar olarak diyebilirim.Böyle ayrıntılarla daha da ilginç hale geliyor filmler,kişiler.Bir bakıma sinema dedektifliği de denebilir.Benim gibi sinefillerin bolca uğraştıkları birşey olsa gerek.Neyse konudan şaşmayalım.

Serinin son filmi Kara Şövalye Yükseliyor’a dair hoş ayrıntılar ise;

 

*Christopher Nolan Batman üçlemesini tamamlayan ilk yönetmen sıfatını kazanmış.Süper kahraman filmleri içinde de Sam Raimi ve Örümcek adam serisinden sonra ikinci üçleme olmuş kendileri.Ayrıca 165 dakikalık süresi ise Nolan’ın kariyer rekoru olarak kayıtlara geçmiş.

*Christian Bale de Batman’i canlandıranlar arasında ilk üçlemeyi tamamlayan aktör olmuş.Çizgi film uyarlamalarındaki rekor ise yedi film ile Kevin Conroy’daymış

kevin-conroy
*Kedi kadın seçimi süreci baya bir zorlu geçmiş.Angelina Jolie,Natalie Portman,Jessica Biel,Charlize Theron,Emily Blunt,Vera Farmiga,Blake Lively,Keira Knightley gibi yıldızlar düşünülmüş.Son düzlükte Knightley,Green,Biel ile finale kalan Anne Hathaway rolü deyim yerindeyse aslanın ağzından kapmış.Bir başka anekdot ise Hathaway seçmelere Harvey Quinn için çağrıldığını zannediyormuş.Rolü aldığını öğrenmesi ise ayrı bir hadise.Kötü geçen deneme çekiminden sonra menajeri kendisini aramış ve “iyi bir haberim var oturmalısın” demesi üzerine “Kedikadınım ben” diye evin içinde çığlıklar atarak koşmuş.Menajeri maalesef bunun gerçekleşmediğini,vereceği haberin ise oskar ödül törenini sunacağı olduğuymuş.Bir kaç saniye içinde yaşadığı dumurlar hayli komik.

                                                        eva-greenKeira-Knightley-1317sy1768
*Diğer kadın karakter Miranda Tate için de Naomi Watts,Rachel Weisz arasından seçilen Cotillard doğumdan sadece iki ay geçmesine rağmen çekim sürecine katılmış.

marion-cotillard-marcel-first-pic
*Gary Oldman’ın söylediğine göre yönetmen Nolan finalin basına sızmaması için oyuncuları tatlı dille uyarmış.

*Efsane amerikan futbolu sahnesinde yaklaşık 10.000 figüran kullanılmış.Gotham Rogues oyuncularından bazıları Pittsburg Steelers’da oynayan profesyonel oyuncularmış

HinesWardTDKR
*Juno Temple’ın Jen rolü için de son yılların genç yeteneklerinden Chloe Grace Moretz ve Jennifer Lawrence seçmelere giren isimlerden bazılarıymış.

*Anne Hathaway’in dublör ikizi çekimler sırasında batpod ile Imax kameralardan birini kırmış.Gerçi bu durum Nolan setinde ilk kez yaşanmamış.Bir önceki filmde de Joker’in yeraltındaki kovalamaca sahnesinde yine böyle bir olay yaşanmış ve Imax kameralardan biri kırılmış.

*Joseph Gordon Levitt’in canlandırdığı John Blake rolü için Leonardo Di Caprio,Mark Ruffalo,Ryan Gosling de düşünülen isimlermiş.Leonardo oynasa nolurdu diye düşünmeden edemedim kendimi.

                                                 15048_13MV5BMTI5MjMwNjAzNF5BMl5BanBnXkFtZTcwMzkyNDg1Mw@@._V1._SX214_CR0,0,214,314_
*Bane karakteri 1997 yapımı Batman & Robin filmindekinin aksine çizgi romandaki karakterine uygun bir şekilde resmedilmiş.Hatırlarsanız ilk filmde Zehirli sarmaşık’a yardım eden iri cüsseli beyinsiz bir karakter olarak karşımızdaydı.

*Nolan’a göre düşman olarak Bane’in seçilmesinin nedeni; Bane’in Batman’i fiziksel olduğu kadar ruhsal da bir zorlamaya tabi tutmasını istediği içinmiş.Tom Hardy ise bu rolü senaryonu okumadan direk kabul etmiş.Ayrıca rolü için yaklaşık 14 kilo alması gerekmiş

*Tom Hardy,J.G.Levitt,Michael Caine,Marion Cotillard,Cillian Murphy Nolan’ın bir başka filmi Inception’da da oynamışlardı.Ayrıca Michael Caine ile beşinci birlikteliği.Diğerleri ise Prestij,Başlangıç ve ilk iki Batman filmi.

*Son film için baz alınan çizgi roman örnekleri ise; Batman’in 10 yıl kaybolması ve emekliliği düşünmesi The Dark Knight Returns hikayesinden,Bane ile karşılaşması Knightfall hikayesinden,Gotham’ın distopik bir şekilde teröristlerin eline geçmesi ise No Man’s Land hikayesinden esinlenilerek oluşturulmuş.

                                                          Batman-The-Dark-Knight-Returns1263_400x600Broken_Bat
*Son filmde çekimler Pittsburg’da yapılmış.Yapımcısı Emma Thomas’a göre ilk iki filmin seti Chicago’nun her santimini çektikleri için yeni yerler arayışlarına başlamışlar.

*Filmin finalindeki bombanın 12 dakikalık kalan süresi birebir aynı zaman diliminde filme aktarılmış.

*Batman adının geçmediği ikinci film olan The Dark Knight Rises ayrıca gökyüzüne yansıtılan yarasa işaretinin kullanılmadığı ilk film olmuş.

batsignal

*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder