3 Ekim 2010 Pazar

En İyi “3”lemeler

thelordoftheringstheoneyu0Empire sinema dergisi yakın zamanda büyük bir katılımın olduğu bir anketle sinema dünyasının en iyi üçlemelerini seçti.Genci yaşlısı her telden insanın oy kullandığı ankette sonuçlar sinemayı bilen insanları şaşırtmadı.J.R.R Tolkien’in efsane kitaplarından uyarlanan YÜZÜKLERİN EFENDİSİ serisi tüm zamanların en iyi üçlemesi olarak seçildi.Peter Jackson tarafından beyazperdeye uyarlanan filmlerin ardından ikinci sırayı yine bir başka efsane seri STAR WARS  takip ediyor.İlk on ise şöyle devam ediyor; 

star-wars-logo 

back-to-the-future 

Geleceğe Dönüş; Robert Zemeckis yönetmenliğinde Steven Spielberg yapımcılığında Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson gibi usta oyuncularla bilimkurgu dünyasının efsanelerinden biri olan seri üçüncü sıraya hakkıyla yerleşiyor.

Toy-Story-4-Movie-Poster

Oyuncak Hikâyesi:1995 başlayan ve uzun yıllar sonra bu yıl son filmiyle tamamlana üçleme ilk filmin başarısıyla ve animasyon dünyasına getirdiği yenilikler sayesinde sinema dünyasının cok daha iyi üçlemeleri arasından sıyrılarak dördüncülüğe tırmanıyor.

thegodfather

Baba: Bence sinema dünyasının en önemli başyapıtlarından.Marlon Brando, Al Pacino ve Robert de Niro,Andy Garcia’nun isimlerini duyurduğu seri film, 1972, 1974 ve 1990 yıllarında çevrildi. Mario Puzo’nun kalemiyle edebiyat dünyasının klasikleri arasına giren suç dünyasının karışık dünyasını en iyi yansıtan yapıtlardan olan The Godfather serisi Francis Ford Coppola önderliğinde sinema dünyasının da klasikleri arasına girmeyi başardı.Yıllar geçse de gerçek dünyaya verdiği referanslarla en iyiler arasındaki yerini koruyacak bir seri Godfather.

screenshot-bourne-ultimatum

Bourne: Aksiyon filmleri arasında listeye en yukarıdan giren Bourne serisi Matt Damon’ı aksiyon dünyasına kazandıran film olarak da anılmakta.2002, 2004 ve 2007′de seyirci karşısına çıkan film hafızasını kaybeden bir ajanın kendinin gerçekte kim olduğunu aramasını anlatan film aksiyon severlerin gözdesi oldu.

Indiana Jones: 1981, 84 ve 89′da çevrilen üçleme, Harrison Ford’un gençlik döneminde başlayıp sinemada olgunlaşmaya başladığı döneme kadar sürdü. Ve unutulmadığını göstermek amacıyla, milenyum sonrasında da yeni bölümü çekildi. Hayranları bu duruma çok sevinmiştir!

The Dollars: Yönetmenliğini Sergio Leone’nin, başrolünü Clint Eastwood’un üstlendiği seri, sırf bu ikiliyi bir araya getirmesi açısından bile bir başyapıt olmayı hak etti.

Matrix: İlki 99′da diğer ikisi 2003′te gösterime giren seri doksanların  bilim kurgu filmleri arasında öncülüğünü yaparak bu dala farklı açılımlar getirdi.Bilim kurgu açısından doyuruculuğunun yanı sıra felsefil altyapısıyla da doksanlar sinemasının en temel kilometre taşları arasında yerini almaktadır.

The Evil: 1981, 1987 ve 1992 yıllarında çekilen üçleme, tek korku filmi olarak ilk onda yerini buluyor

Kieslowski’nin Üç Renk serisi ile devam eden ikinci onluk liste; Alien(Yaratık),Karayip Korsanları,Zor Ölüm, Örümcek Adam, Çığlık, X-men, Terminatör gibi diğer efsaneleşmiş ve çekildiği dönem dışında da kendinden söz ettiren filmlerle devam ediyor.

Gelelim kendi listemize,

 rocky

Öncelikle sinema her ne kadar kitleleri avucunun içine almak için büyük bir araç olmasının dışında bireysel olarak da algılanabilen en özel sanat dallarından biri.Bu tarz listelerden sonra ortaya çıkan öznellik-nesnellik durumu  burada  da olduğu gibi herkesin listesi kendinedir mantığıyla devam ediyor.Kendi sinema algımı oluşturan çocukluk dönemi Türk sineması romantizminin ardından gelen bilinç dışı beyin yıkayıcı holivud sinemasının getirdiği farklı algıların sonucu olarak yıkılamaz anıların oluşturduğu sinema algısı çoğu kişinin izlemeye bir tenezzül etmediği,burun kıvırdığı filmler listelerimizin en tepesine bile yerleşebiliyor.Mesela Baba serisi olsun,Matrix serisi olsun,Yıldız Savaşları serisi olsun sinema efsanelere rağmen benim açımdan en iyi üçlemeler listeme ROCKY serisiyle başlamak isterim.Her ne kadar amerikan rüyasının temelini oluşturan bir gün herkes yırtabilir mantığının yılmaz savunucusu Rocky Balboa’mızın tüm kaybebden hallerinden sıyrılıp en tepeye tırmanışı konu alsa da gerek verdiği yaşam çoşkusuyla gerek azmiyle gerekse de müziğiyle en iyi üçlemelerim listesinde en tepede yer buluyor kendilerine.Diğer bir üçleme olarak da her ne kadar tam üçleme sayılmasa da içlerinden en iyi üçünü seçerek oluşturduğum BATMAN serisi ikincilik koltuğunda.Tim Burton’ın gotik dünyasının yansıması olarak çektiği ilk iki filme ek olarak son zamanların en başarılı yönetmenlerinden Christopher Nolan’ın son batman filmi Batman The Dark Knight ilke birlikte üçlemeyi kendi adıma tamamlamış bulundum.Diğer üçlemeler olarak da Geleceğe Dönüş serisi yukarıdaki listedeki gibi ben de en yukarılarda yer buluyor.

Friends’in bir bölümünde Zor Ölüm’ün ikinci bölümünü kiralamayıp ilk filmi iki defa alan Joey bir defa daha izlesek ikilemiş oluruz diyerek üçleme yapmak için üç ayrı film olmaması gerektiğini öğretmişti bana.Bundan hareketle Jumanji’yi üç defa üzleyerek oluşturduğum Jumanji (I-I-I) üçlemem listedeki yerini kolayca alabiliyor.

Benim de listem böyle devam edip gidiyor.İlla bir liste yapmanın gerek olmadığı gibi her film bir mucizedir.benim için.Kısacası sinema bir yaşam biçimi olmuşsa bünyede herşeye kadrajdan bakmaya başlar insan..İyi Pazarlar…

Ayrıca Hoşbulduk….

batmanJumanji

*
Share/Save/Bookmark

1 yorum: