14 Haziran 2017 Çarşamba

Türkiye’nin Tek Belgesel Film Festivali Documentarist Başlıyor

Türkiye’nin halihazırdaki tek belgesel film festivali  DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 17-25 Haziran tarihlerinde 10’uncu yılını kutluyor. Finlandiyalı usta sinemacı  Pirjo Honkasalo’nun onur konuğu olacağı festivalin tüm gösterim ve etkinlikleri bu sene ücretsiz!

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 17-25 Haziran 2017 tarihlerinde 10. yılını kutluyor. Kutlama, geçmiş yıllarda filmleri DOCUMENTARIST’te gösterilmiş olan yönetmenlerin Festivalin 10. yılı anısına #BelgeselOlmasaydı hashtag’i ile çektiği spot filmlerle haftalar öncesinden başladı. Bu sene ayrıca ilk defa tüm filmler ücretsiz olarak gösterilecek!
Türkiye'deki yeni kuşak belgeselcileri ve seyirciyi her sene dünya belgesel sinemasının en iyi yapıtları ile buluşturan festivalin programı 10. yıla özel seçkiler ve bir dizi yenilikler içeriyor. Ayrıca bugüne kadar daha çok Avrupa yakasını mesken tutan festival, bu sene Asya'ya taşınarak iki kıtaya yayılıyor. Film gösterimleri Beyoğlu'nda Aynalı Geçit, Goethe Enstitüsü ve Atlas Sineması’na ek olarak Kadıköy'de Barış Manço Kültür Merkezi'ne de taşınıyor. 
DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Finlandiya’nın en önemli sinemacılarından Pirjo Honkasalo... Hem belgesel hem de kurmaca alanında filmler çeken yönetmen, iki türdeki yapıtlarından oluşan bir toplu gösteriyle festivale renk katacak. Ustaya Saygı: Pirjo Honkasalo seçkisinde Rus-Çeçen savaşının çocuklar üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alan “Melankoli’nin Üç Odası” (Melancholian 3 huonetta, 2004) ve bol ödüllü son filmi “Beton Gece” (Betoniyö, 2014) adlı filmleri de yer alıyor. Honkasalo festival kapsamında 21 Haziran’da ayrıca bir sinema dersi verecek.
Programın 10. yıla özel seçkilerinden birini, geçmiş yıllarda festivale konuk olmuş ustaların birer filminden oluşan Ustalardan Seçme Filmler bölümü oluşturuyor. Seçkide bugüne kadar DOCUMENTARIST’in toplu gösterilerle Türkiye seyircisine tanıttığı Helena Třeštíková, Heddy Honigmann, Johan van der Keuken, Alan Berliner, Stefan Jarl, Zelimir Zilnik gibi değerli belgesel ustaları birer filmiyle hatırlatılacak.
10. yıl seçkilerinden bir diğeri ise, bugüne kadar DOCUMENTARIST’ten ödül alan bütün filmleri yeniden seyirciyle buluşturacak olan Documentarist’ten Ödüllü Filmler bölümü. Yarışmasız bir festival olmakla birlikte DOCUMENTARIST son 7 yıldır Türkiye’den genç belgeselcilere Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adında bir özel ödül, son 3 yıldır da buna Uluslararası Film Eleştirmenleri Fedeasyonu jürisinin değerlendirdirdiği uluslararası bölümden bir filme FIPRESCI Ödülü veriyor. Bu seneki JvdK Yeni Yetenek Ödülü jürisi Braxton Hood, Gülen Güler, Ayşe Çetinbaş, Yusuf Güven ve Selim Yıldız’den oluşuyor. FIPRESCI jürisinde ise Yeşim Tabak, Şenay Aydemir ve Yeşim Burul yer alıyor. 
DOCUMENTARIST’in bu yıla özgü programlarından birini, canlandırma belgesel türüne ayrılan kapsamlı bir bölüm ile ona eşlik eden film okuma atölyesi oluşturuyor. Çek sinema okulu FAMU’dan iki animasyoncu, Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya’nın küratörlüğünde hazırlanan ve türün en iyi örneklerinden oluşan 15 filmlik Canlandırma Belgeseller bölümüne, filmlerin iki animasyoncu eşliğinde izlenerek muhtelif tekniklerin anlatıldığı bir atölye eşlik edecek. Geçen sene ilk defa gerçekleştirilen Belgesel Kaba Kurgu Atölyesi de festivalin yan etkinlikleri arasında.
Festival programının esaslı bir seçkisini, çoğu ilk kez gösterilecek olan Türkiye’den Belgeseller bölümü oluştururken, Uluslararası Panorama’da aralarında “Radio Kobane”, “Normal Autistic Film”, “Burma Book Story”, “The Promise” ve “Miss Kiet’s Children” gibi önemli belgeselerin de yer aldığı son dönemin öne çıkan yapıtları yer alıyor.
Festival kaosamında iki güncel konuda geniş katılımlı birer Forum düzenlenecek. OHAL Türkiye’sinde Video Aktivizm başlıklı forum halen tutuklu bulunan meslektaşımız Kazım Kızıl’ın çalışmalarına odaklanırken, bir çok oluşumun temsilcileriyle gerçekleşecek olan Yeryüzüne Sahip Çıkmak Forumu ise kısa bir süre önce katledilen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu'nun anısına adanacak.
Açık Toplum, Sivil Düşün, Hollanda Konsolosluğu, Lita Prodüksiyon başta olmak üzere bir çok kurumun işbirliği ile gerçekleşen ve bu seneye özgü olmak üzere dokuz güne yayılan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri sayesinde, belgesel sinemanın nabzı 17-25 Haziran 2017 haftasında İstanbul’da atacak. 
Twitter: documentar_ist
Instagram: documentar_ist
*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder