27 Kasım 2017 Pazartesi

7. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri

Aralık ayı, geride bıraktığımız yıla bakmak, deneyimleri süzgeçten geçirmek, gelişmeler üzerinde düşünmek ve ilerlenecek yola dair değerlendirmelerde bulunmak için iyi bir zamandır. Bu çerçevede 2017'de dünya çapında insan hakları savunucuları ve demokrasi taraftarları, bir kez daha, net kazanımlardan ziyade soru işaretleriyle karşı karşıya.
Başta en korunmasız kişiler olmak üzere, insan haklarından herkesin gerçek anlamda faydalanması nasıl sağlanabilir? Artık daha fazla film AB, Türkiye ve Lübnan gibi komşu bölgelerimizi merkez edinerek dünyanın çeşitli yerlerindeki mültecilerin zorlu sorunlarını beyaz perdeye taşıyor. Burada özellikle Feras Fayyad'ın "Halep'in Son Adamları" belgeseli dikkat çekiyor. Belgesel, Nobel barış ödülü adayı Suriyeli 'Beyaz Kasklıların' süregelen savaşta hayat kurtarmak için yürüttükleri gündelik mücadeleyi anlatıyor. Savaştan kaçarak yurt dışına sığınanlar durumunda ise, küçük Bulgar köyündeki "İyi Yürekli Postacı"  mültecilerin yaşlanan mezrasında nüfusu yeniden arttırabileceğine dikkat çekerek, küresel göç sorularına kendi yanıtını vermeye çalışıyor.
Öte yandan, küresel düzeyde hız kazanan mal akışı olgusunun, çevre ve ayrıca insan üzerindeki etkileri Denis Delestrac'ın “Taşımacılığın Bedeli" filminde ele alınıyor. Yoksa mevcut tüketim taleplerini karşılamak için "Ticaret Cenneti"ne mi kapıldık?
Ancak henüz her şeyi kaybetmiş değiliz! Daha fazla adalet ve sürdürülebilir kalkınma mücadelesine öncülük edebilecek, tabiri caizse birkaç 'Hayalperest' var. Hayallerinin hepsi gerçekleşmese de ('Nükleer Komşu'yu izleyiniz), bu insanlar kesinlikle ilham kaynağı olarak yolumuzu aydınlatıyorlar. Bazıları Türkiye'deki izleyicileri ile görüşebilmek için kıtanın öteki yakasından gelecekler; onlarla görüşme fırsatını kaçırmamak için lütfen AB Delegasyonunun Türkiye'deki web sitesinde ve facebookadresinde tüm filmler için yayınlanacak olan panel duyurularını takip edin.
AB İnsan Hakları Film Günleri film severleri ve ilgili vatandaşları, her yıl farkındalık yaratmak, tartışmak ve düşünmek için yaratılan bir ortamda bir araya getirmeyi amaçlıyor. İstanbul (1-14 Aralık), Ankara (4-14 Aralık), Kars (1-4 Aralık) ve Giresun (9-12 Aralık) olmak üzere, gösterimlerin yapılacağı dört şehirden birinde bize katılın ve evrensel değerler ile onların anlamı üzerinde eleştirel düşünmeyi seven kişiler halkasını genişletin. Birlikte, daha güçlüyüz!
Festival programı

*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder