13 Temmuz 2010 Salı

Je T'aime Marge

Learn Something Every Day adında çok eğlenceli bir blog var.Her gün birbirinden ilginç gereksiz ama bir o kadar da şaşırtıcı bilgiler basit çizimlerle anlatılıyor.Takip edilesi...

*
Share/Save/Bookmark

11 Temmuz 2010 Pazar

Zamana Güzellik Kat

       
brussels-330x468-cashback

Sean Ellis’in 2004 yapımı aynı adlı kısa filmi CASHBACK yapıldığı zaman gördüğü ilgiden ve akademi ödüllerinde en iyi kısa film adaylığından sonra hemen yapımcıların iştahını kabartmış olcak ki çok geçmeden 2006’da uzun metrajlı olarak çekildi.Sean Biggerstaff,Emilia Fox,Shaun Evans gibi genç yetenekleri kadrosunda barındıran Cashback yönetmenin ilk filmi olarak son derece başarılı bir film.Zaman kavramının algılarla nasıl değiştirilebileceği üzerinden aşk acısı,hayal kırıklığı ve gençlik hezeyanlarını anlatan Cashback türkçe adında da olduğu gibi zamana güzellik katma derdinde olan bir film.

Cashback
Kahramanımız Ben Willis(Sean Biggerstaff) sevgilisinden ayrılan ama ayrılığı içine sindiremeyen ve eski sevgilisi Suzy’yi aklında daha da büyüterek iyice depresyonun dibine vurur.Düşünecek bol bol zamana sahip olduktan sonra artık normal hayatının dışında bir de uykuda olması gerekirken sevgilisini düşündüğü başkaı bir hayatı olur.Hal böyle olunca yarı gerçek yarı hayal bu zamanlarını bir süpermarkette gece vardiyasında geçirmek ister.İnsanoğlunun yaşaması için temel duygu AŞK’ın her ne olursa olsun bitmeyeceğinin bir örneği olarak süpermarkette çalışan Sharon’a (Emilia Fox) aşık olur.

cashback (1)cashback_03


Öncelikle filme de ismini veren zaman hayattan geri alma durumunu irdelemek gerekir.Film de kahramanımız Ben’in söylediği gibi “zamana karşı her şey yapılır.  Durdurulabilir, yavaşlatılabilir, hızlandırılabilir ama asla geriye alınamaz...”Zaman mevzusu öyle derin bir mevzudur ki içinden çıkılması imkansız gibidir.Üstüne ne kadar düşünülürse düşünülsün şu yukarıda ki yargıdan başka bir yargı çıkaramayız.İşte bu noktada zaten halihazırda bildiğimiz ama bildiğimizi bilmediğimiz gerçekleri önümüze sunuyor yönetmen Sean Ellis.Hele bir söz vardı ki hayatımızın yanlış zamanlarını yaşadığımıza dair,filme ayrı bir bilgelik katıyor.”Sharon had seen the wrong second of a two-second story.” yani sharon özelinde bizler iki saniyelik hikayemizin yanlış saniyesini görüyoruz.Bu noktadan hareketle bu yanlış saniyeyi görmenin hüznünü yaşamaktansa aslında yapmamız gerekenin bunun üstüne giderek zamana güzellik katmamız gerektiği.Zira kahramanımız Ben de yaşadığı fazladan zamana güzelliği yani Sharon’u katıyor.

cashback1

Yukarıda Sharon’a yaptığım göndermeden hareketle bir başka mevzu da filmin bir diğer asıl anlatmak istediği.Ben’in kendi hayatından referanslarla anlattığı kadın vücudu ekseninde kendinde geliştirdiği estetik ve güzellik anlayışı.Ben gibi bizler de kendi hayatımızda bulabileceğimiz ilk cinsellik deneyimlerini anlatıyor anlatıcımız.Evde bulunan erotik dergiler olsun,öğretmenlerize aşık olmamız olsun,ilk okul aşklarımız olsun anne baba dışında dışarıdaki hayatta tanıdığımız insanlara karşı daha nötr bir cinsellik algımızı yaratmamızın ilk örnekleri bunlar.Gerçi hepimiz Ben kadar şanslı olamıyoruz cömert isveçli kiracı sahip olmada:)


Sonuç olarak yönetmenin ilk uzun metraj deneyimi bakımında son derece içi dolu,eğlenceli ve sinematografi anlamında da bir o kadar estetik bir film CASHBACK.Yani hayatımızda ne olursa olsun mutlaka zamanımıza güzellik katmalıyız.Çünkü geriye almak imkansız...

*
Share/Save/Bookmark

Sanatçı Hassasiyeti

sinemada-hareket-vakti  Yakın zamanlarda Yeni Sinema Hareketi adı altında kurulan sinema kollektifi Kürt sorunu ve açılım hakkında bir açık mektup yayınladı.Sanatçının toplumsal meselelere kayıtsız kalamayacağının ve sinemacıların ya da daha geniş anlamda sanatçının asıl görevinin bu tarz girişimlerle ortak bir inisiyatif yaratmak olduğunun en güzel örneği Yeni Sinema Hareketi ve onların sanatçı hassasiyetleri.Söyledikleri doğru ve ya yanlış olabilir,her türlü ortamda isteyen tartışabilir ama asla tartışılamayacak tarafı toplumun kanayan yarası sorunlara karşı asla kayıtsız kalmamaları.

Silahlar Sussun,İnsanlar Konuşsun ana fikrinde yazılan açık mektup bakalım siyaset çevrelerince dikkate alınacak mı?

İşte o bildiri;

“Türkiyeli sinemacılar olarak, Kürt sorununa barışçıl yollardan, kalıcı bir çözüm getirmeyi hedefleyen ‘Demokratik Açılım’ programını heyecanla takip ediyorduk. Ancak, henüz bir yılını tamamlamış olan ‘Demokratik Açılım’ın araladığı pencere, silahların tekrar devreye girmesiyle, sertçe kapandı. Siyasete yeniden şiddetin dilinin egemen olması, bizleri ülkemizin geleceği açısından kaygılandırıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart 2010'da sinema ve sahne sanatçılarıyla yaptığı toplantıda, “Eğer ortada bir sorun varsa, o sorunla cesaretle yüzleşmediğiniz takdirde sorun daha da büyüyor, kangren halini alıyor ve artık bedenin tamamını etkiler bir hale geliyor” demişti.

Bu sözlerin ardından geçen dört ayda, ne yazık ki, henüz Kürt sorunuyla gerçekçi bir bakış açısıyla yüzleşmeye bile başlanmadı. Sorunun tarafları, açık yüreklilikle konuşmak yerine, birbirlerinin ‘milli’ duygularının hassasiyet derecesini ölçüp biçti. Çözüm yolunda ortaya atılan yapıcı görüşler hamasi karşı çıkışlarla susturuldu. Bugün gelinen noktada, hayatını kaybeden insanlarımız üzerinden kirli siyasi hesaplar yapıldığını, dehşetle izliyoruz.

Bu topraklarda film yapan sinemacılar olarak, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın aynı toplantıda söylediklerini hatırlatmakta fayda görüyoruz:

“Şunu tüm samimiyetimle ifade ediyorum: Eğer bu ülkenin otoriteleri, Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsalardı, inanın Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi. (…) Bizim bir gönül yaramız var ve biz işte o gönül yarasını tamir etmek için yola çıktık. Biz, Mustafa Altıoklar'ın 'Ağır Roman'la, Sırrı Süreyya Önder'in 'Beynelmilel' filmiyle anlattığı gevendelerin, Romanların dertlerini kendimize dert edindik. 'Vizontele', 'Güneşe Yolculuk', 'Masumiyet', 'Güneşi Gördüm', 'Işıklar Sönmesin', 'İki Dil Bir Bavul' gibi filmlerin anlattığı çelişkileri, dramları, yoksulluğu ve dışlanmışlığı en aza indirebilmek için biz bu yola koyulalım, el ele verelim ve bu işi başaralım. Derviş Zaim üstadın güzel filmiyle anlattığı gibi 'Filler tepişirken çimenler ezilmesin' dedik.”

Başbakan'ın adını andığı filmlerden ‘İki Dil Bir Bavul’, kangren halini alan Kürt sorununun, küçücük çocukların hayatlarını bile nasıl ipotek altına aldığına işaret ediyordu. Eğer siyasetçiler, Türkiye’de ve dünyada, ayrımcılığa dikkat çekmeye çalışan sinemacıların filmlerine, gerçekten ve samimiyetle “kulak verirse”, Kürtlerin yalnızca dağda olmadığını, kimlikleri tanındığı takdirde, eşitlik ve özgürlük paydasında bu topraklarda bütün halklarla beraber barış içinde yaşayabileceklerini göreceklerdir.

Bizler filmlerimizde bu ülkenin sorunlarına ve insanlarına, siyasetçilerin de sahip olması gereken bir duyarlılıkla bakıyoruz. Bu nedenle, bu ülkeyi yönetenlerin ve yönetmeyi hedefleyenlerin, Kürt sorununu ‘oy üretme makinesi’ olarak görmemeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Kürt sorununun çözülmesi, işsizliği ve yoksulluğu büyük oranda azaltacağı gibi, en önemli ihtiyaçlarımız olan eğitim, sağlık ve kültür yatırımlarının da önünü açacaktır.

35 yıllık bu süreçte hayatını kaybeden herkesin, bu ülkenin ve toplumun birer parçası olduğunun bilinciyle, silahların koşulsuz ve karşılıklı olarak, hemen susmasını istiyoruz. Kürt sorunu yalnızca hükümetin değil, aynı zamanda muhalefet partilerinin, demokratik kitle örgütlerinin, sivil toplumun ve Türkiye halklarının meselesidir; Türkiye'nin sorunudur.

Bizler, Türkiyeli sinemacılar olarak, bu süreçte üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi duyururken, vatandaşlık hakkımızı kullanarak bu savaşın ivedilikle bitirilmesi için üzerine görev düşen herkesin, gecikmeden harekete geçmesini talep ediyoruz.

Silahlar sussun, insanlar konuşsun.''

ysh_afis

*
Share/Save/Bookmark

62.Emmy Adayları Açıklandı

Drama Dizisi

  • Breaking Bad
  • Dexter
  • The Good Wife
  • Lost
  • Mad Men
  • True Blood

True-Blood breaking_bad Mad Men (2007)

goodwife lost dexter1
Drama En İyi Erkek Oyuncu
    Bryan Cranston, "Breaking Bad"
    Michael C. Hall, "Dexter"
    Kyle Chandler, "Friday Night Lights"
    Hugh Laurie, "House"
    Matthew Fox, "Lost"
    Jon Hamm, "Mad Men"
Drama En İyi Kadın Oyuncu
    Kyra Sedgwick, "The Closer"
    Glenn Close, "Damages"
    Connie Britton, "Friday Night Lights"
    Julianna Margulies, "The Good Wife"
    Mariska Hargitay, "Law & Order: Special Victims Unit"
    January Jones, "Mad Men"
Drama En İyi Yardımcı Erkek oyuncu
    Aaron Paul, "Breaking Bad"
    Martin Short, "Damages"
    Terry O'Quinn, "Lost"
    Michael Emerson, "Lost"
    John Slattery, "Mad Men"
    Andre Braugher, "Men Of a Certain Age"
Drama En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
    Sharon Gless, "Burn Notice"
    Rose Byrne, "Damages"
    Archie Panjabi, "The Good Wife"
    Christine Baranski, "The Good Wife"
    Christina Hendricks, "Mad Men"
    Elisabeth Moss, "Mad Men"


Komedi Dizisi

  • Curb Your Enthusiasm
  • Glee
  • Modern Family
  • Nurse Jackie
  • The Office
  • 30 Rock

6a00e54ef2e21b88330120a6571514970b 51EDV4FT21L._SS500_ curb_your_enthusiasm

30-Rock nurse_jackie_poster-367x500Modern-Family-464198

 
Komedi En İyi Erkek Oyuncu
    Jim Parsons, "The Big Bang Theory"
    Larry David, "Curb Your Enthusiasm"
    Matthew Morrison, "Glee"
    Tony Shalhoub, "Monk"
    Steve Carell, "The Office"
    Alec Baldwin, "30 Rock"


Komedi En İyi Kadın Oyuncu
    Lea Michele, "Glee"
    Julia Louis-Dreyfus, "The New Adventures Of Old Christine"
    Edie Falco, "Nurse Jackie"
    Amy Poehler, "Parks And Recreation"
    Tina Fey, "30 Rock"
    Toni Collette, "United States Of Tara"


Komedi En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
    Chris Colfer, "Glee"
    Neil Patrick Harris, "How I Met Your Mother"
    Jesse Tyler Ferguson, "Modern Family"
    Eric Stonestreet, "Modern Family"
    Ty Burrell, "Modern Family"
    Jon Cryer, "Two And A Half Men"


Komedi En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
    Jane Lynch, "Glee"
    Julie Bowen, "Modern Family"
    Sofia Vergara, "Modern Family"
    Kristen Wiig, "Saturday Night Live"
    Jane Krakowski, "30 Rock"
    Holland Taylor, "Two And A Half Men"


Mini Dizi
    "The Pacific"
    "Return To Cranford"


TV Filmleri
    "Endgame"
    "Georgia O'Keeffe"
    "Moonshot"
    "The Special Relationship"
    "Temple Grandin"
    "You Don't Know Jack"


Mini Dizi ya da TV filmi En İyi Erkek Oyuncu
    Jeff Bridges, "A Dog Year"
    Ian McKellen, "The Prisoner"
    Michael Sheen, "The Special Relationship"
    Dennis Quaid, "The Special Relationship"
    Al Pacino, "You Don't Know Jack"


Mini Dizi ya da TV Filmi En İyi Kadın Oyuncu
    Maggie Smith, "Capturing Mary"
    Joan Allen, "Georgia O'Keeffe"
    Judi Dench, "Return To Cranford"
    Hope Davis, "The Special Relationship"
    Claire Danes, "Temple Grandin"


Müzik/Komedi Şov
    "The Colbert Report"
    "The Daily Show with Jon Stewart"
    "Real Time with Bill Maher"
    "Saturday Night Live"
    "The Tonight Show with Conan O'Brien"


Reality Şov
    "Antiques Roadshow"
    "Dirty Jobs"
    "Jamie Oliver's Food Revolution"
    "Kathy Griffin: My Life On the D-List"
    "MythBusters"
    "Undercover Boss"


Yarışma
    "The Amazing Race"
    "American Idol"
    "Dancing With the Stars"
    "Project Runway"
    "Top Chef"

*
Share/Save/Bookmark

6 Temmuz 2010 Salı

Hangi Geleceğe Dönüş

Bugun birçok yerde rastladım aşağıdaki fotoğrafı.Geleceğe Dönüş’de ki gidilen tarihin bugün olduğu filan.Uzun zamandır izlememiştim ama bana daha eski zamanlarmış gibi geliyor.Biraz nette bakınca gerçek tarihin bugunle alakasının olmadıgını gordum.Çünkü hatırladığım kadarıyla 1955-1985-2015 yıllarında 30 yıllık zaman dilimlerinde geçiyordu.Gerçi çok uzak değil 5 sene sonrası ama o günü görürsek güzel bir anı olur Geleceğe Dönüş fanatikleri için.





*
Share/Save/Bookmark

4 Temmuz 2010 Pazar

Onsuz geçen On yıl

Kemal_Sunal

kemal-sunallllllllkl

kare_kare_yesilcam

  Kemal-Sunal-1

*
Share/Save/Bookmark