Karadeniz’in bir dağ köyünde, aailesiyle birlikte yaşayan Mehmet, bir yandan beslediği birkaç hayvanla, günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük bir tutkuyla; dağlarda maden rezervi aramaktadır. Zamanla umutsuz bir çabaya dönüşen maden arama fikri Mehmet’in duyduğu bir haberle yerini yeni bir maceraya bırakır; Mehmet Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine katılacaktır. Sıradan bir yaşam mücadelesi gibi görünen bu hikâyenin arka planında, dokunaklı bir hayatın, inceden inceye örülen bir mücadelenin ve doğa, insan, hayvan ilişkisinin naif bir portresi çizilmektedir.
YÖNETMEN GÖRÜŞÜ
Kalandar Soğuğu, gösterişten ve yapaylıktan uzak, olabildiğince içten, gerçekçi ve tutarlı bir ‘hikâye anlatma tutkusu’yla ortaya çıkmıştır. Neredeyse hiç el değmemiş, bakir doğasıyla Karadeniz’in ücra bir dağ köyünde yaşanan küçük dramları, sıradan hikayeleri, aile ve komşuluk ilişkilerini; doğa, insan, hayvan ilişkisini derinlemesine ele almak, bu ilişkinin ince anlamını modern insana hissettirebilmek önemli bir hedeftir. Sinema sanatının teknik ve estetik imkanlarından taviz vermeden gerçeğe sadık kalabilmek, bu filmin ayırt edici ve iddialı bir özelliği olarak anlaşılmalıdır.
YÖNETMEN PROFİLİ
Mustafa Kara, 1980 yılında Trabzon`da doğdu, Cumhuriyet Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. İlk uzun metraj filmi 2006 yılında, Türkiye ve İngiltere ortak yapım olan "Umut Adası"dır. Nermin Aytekin ile birlikte 2009 yılında "Karafilm Prodüksiyonu" kurdu. Birçok belgesel ve reklam filmi çalışmalarından sonra "Kalandar Soğuğu" ikinci uzun metrajlı filmidir.
YAPIMCI PROFİLİ
Nermin Aytekin Cumhuriyet Üniversitesinde Radyo ve Televizyon bölümünden mezun oldu. Uzun süre reklam ve Belgesel filmlerin editörlüğünü yaptıktan sonra. Belgesel ve Tv Filmlerinin yapımını üstlendi. Kültür Bakanlığı ve Eurimages destekli, Katapult Film (Macaristan) ve TRT ortak yapımı ``Kalandar Soğuğu`` filmi ilk uzun metraj sinema filmidir.
*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder