16 Ocak 2010 Cumartesi

Eski Türk Filmlerinde Devrim

Eski-Filmler-Artık-Yeni-e1263509796276

Son günlerde Türk sineması adına güzel haberler geliyor.Sanatsal içerikten çok teknolojik boyutu olan bu haberler VİPSAŞ  stüdyolarından geldi.Arzu Film ve Gülşah Film tarafından gelen ilk girişimlerle yenileme işlemleri başladı ve asıl bizi sevindiren ilk görüntüler internette yayınlandı.

Gülşah Film’in internet sitesinde verilen bilgilere göre 1080 çözünürlükte HD olarak restore edilen filmlerdeki diğer teknolojik geliştirmeler şöyle;

*orijinal 35 mm negatif veya pozitifler 2k yüksek çözünürlükte tarama ile dijital ortama aktarılmakta ve daha sonra barındırdığı çizikler, toz zerrecikleri, montaj lekeleri, küf lekeleri, titreme gibi daha birçok hatadan arındırılıp grain miktarı azaltılmaktadır. Ayrıca ses seviyelerin eşitlenmesi ve gürültü azaltılması gibi ses resterasyonu da yapılmaktadır.
Filmler, son aşama olarak color correction ile renk düzeltmeleri yapılıp, High Definition 16:9 Digital Betacam ve Betakam SP 4:3 veya 16:9 formatında yayın bandı alınmaktadır. Ayrıca 2K dpx dosyalarıda arşivlenmek üzere hard diske alınmaktadır.

Böylelikle

1- Filmlerin yanması, yıpranması, yok olması söz konusu olmayacak.
2- Filmlerin saklanması kolaylaşacak ve dev depolar gerekmeyecek.
3- Filmlerin restorasyon yapıldıktan sonra 35 mm.ye basılması daha kolaylaşacak.
4- Hiç bir kanal “maalesef filmin orjinali kötüydü” diyemeyecek.

DVD ve Blueray olarak ekranlarımıza gelecek bu efsane filmler böylelikle yeni kuşaklara daha net ve daha güzel şekilde aktarılacak.Hollywood sineması ve onun gelişen teknolojileriyle başa çıkmanın zorlaştığı sinema endüstrisinde rekabet adına böyle adımların atılmaya başlanmış olması gurur verici.Daha fazla örnek için aşağıdaki linklerle Gülşah Film’in sitesinden izlenebilir.Özellikle Çiçek Abbas’tan öyle bir efsane sahneyi düzeltmişlerki bir kez daha takdiri hak etmişler.Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

*
Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder