13 Mayıs 2010 Perşembe

Omnia im numeris sita sunt

9finalposter-590x873

 

“Omnia im numeris sita sunt”.Türkçesi ‘herşey sayılarda gizlidir.’

“9” Shane Acker'ın 2005 de Ucla'da odev olarak yaptıgı aynı isimli kısa filminin Tim Burton tarafından görülüp  begenılmesınden sonra 2009’da yapılan uzun metraj animasyon filmi.Post-apokaliptik bir dünyada geçen filmde insanlığın makinelerle savaşı retro-future distopyası yaratılarak anlatılıyor.Günümüz insanlığına dair temel ozellikleri sayıların sembolik anlamları üzerinden anlatmaya çalışıyor bizlere.

Konu olarak ; 9 doğduğu zaman, Kendini kıyamet sonrası dünyada bulur. Tüm insanlar kendi elleriyle yarattıkları makineler tarafından yok olmuştur  ve o da kendi gibi insanları da yoketmiş, kendilerinin de peşinde olan makinalardan kaçan diğerlerini şans eseri keşfeder. İnsanlığın ve medeniyetin devamını getirmek gibi bir misyonu vardır.Çünkü insanlığın ruhundan bir parçadır,diğerleri gibi.Hayatta kalmak için mutlaka karşı atağa geçerler ve makinların kendilerinden ne istediğini anlamaya çalışırlar.Elijah Wood,Jennifer Connely,John Reilly,Christopher Plummer gibi usta oyuncuların seslendirdiği ekip çuval bezinden yaratılmış olsa da dünyayı ve insanlığı kurtarmayı amaçlayan insanın dokuz şeklini sembolize eden 1’den 9’a numaralandırılmış kahramanlardan oluşur.

İnsanlığın varoluşundan bu yana geliştirdiği tüm anlambilimlerin ortak noktası olarak sayılar üzerinde yarattığı gizemin okunması çok önemli.Hikayenin geçtiği post-apokaliptik dünya insanın medeniyetin gelişmesi adına yapmaya çalıştığı uğraşların kötü güçler tarafından kendi emellerine alet edilmesi ve dünyayı ele geçirmek için insanın yaptığı şeyi yine insana karşı kullanması temelinde başlıyor film.Bunu sonucu olarak tek bir insanın bile kalmadığı bir dünyaya insanlığı kurtarmak adına yaratılan bezden bebeklerin makinelere karşı gelmesi son yıllardaki animasyon örnekleri arasında en iyi denilebilecek kalitede ekrana aktarılmış.Retro öğelerin fantastik dünyaya ustaca uyarlanması görsel bir şölen sunuyor izleyiciye.Bunun üstüne usta oyuncuların seslendirmeleri ve müziğin estetik kullanımı ile heyecan doruk noktasına çıkıyor.

Tabi bu güzelliklerin aksine hikayenin standart film ölçülerine göre kısa olmasının sonucu olarak anlatmak istediğini çabuk anlatma telaşına giriyor.Çok genel felsefik çıkarımları konu edinmesine karşın senaryoda detaylı bir anlatıma gidilmemesi filmin doyuruculuğu adına eksi bir nokta.

 bscap0005

Filmi izlerken daha farklı anlamlar ve geniş bakış açısı yakalamak adına sayıların sembolik anlamlarını bilmek gerek.Sayılardan kısaca bahsetmek gerekirse;

  1. (monad) : tek. hiçbir benzeri olmayan. hiçbir benzeri olmayan önsüz-sonsuz yaşamı, tüm varlıkların bünyesinde çıktığı eril ateşi, tanrının kendisini simgeler. sembolü bir noktadır.Monad, hem makrokozmosu, hem de mikrokozmosu bünyesinde barındırır. mikrokozmos'un yegane hedefinin makrokozmos ile birleşmek olduğunu söyleyen pisagor, "bu ancak inisiyatik eğitimle, kişinin kendisini olgunlaştırması ile mümkün olur. bunun için bir ömür yetmeyebilir. ama ruh, hedefine ulaşmak için ne kadar gerekiyorsa, o kadar yeniden bedenlenecektir" .Vücut bulma hali tüm filmde sayıların yaratılışı üzerinden düşünülebilir.
  2. (duad) : evrende varolan düaliteyi gösterir. bölünmez öz ile bölünebilir cevher; hayatı bahşeden aktif eril prensip ile hayatın oluşumunu sağlayan pasif dişil prensip; osiris ile isis. bir çizgi ile sembolleştirilir.
  3. (tirad) : hikmetten çıkan fikirle oluşan eserdir. Sembolü bir üçgendir ve yaşam skalasının tüm yasalarını ve özellikle de yeniden doğuş yasasını içinde barındıran anahtardır. triad, ilahi kelam, evrenin kendisidir ve topraktaki yaşam cevheridir. insan da, ateş, su ve toprak'tan meydana gelmiş olduğu için yaratıcının tüm görüntülerinde, ruh, can ve beden üçlemesi bulunmaktaydır.Ruh ateşten, can sudan, beden de topraktan türetilmiştir. Müzik, geometri ve astronominin rakamıdır.
  4. (tetrad) : onsuzluğun ve ölümsüzlüğün sembolü. kare ile sembolize edilen tetrad'ın kainatı kaosdan düzene geçiren dört temel gücün ifadesi olduğu kabul edilir. bu dört temel güç, yani ateş, su, toprak ve hava.
  5. (pentad) : insanın" ve üzerinde yaşadığı "dünyanın" simgesi ve beş köşeli yıldızla sembolize edilir.Düad ile triad'ın toplamı olan pentad, dünyasal sevginin ve evliliğin de sembolü olarak görülür.
  6. evrenin altı yönünü, kuzey, güney, doğu ve batı ile yukarı ve aşağıyı simgeler.Altı köşeli yıldızla sembolize edilen bu rakam aynı zamanda ilahi adaletin de ifadesidir.
  7. kutsal üçlü triad ile, düzeni oluşturucu tetrad'ın bileşiminden meydana geldiği için, Olgunlaşma ve evrim yasasının simgesidir.Ayrıca, evrende herşeyin sayılar üzerine kurulu olduğu ispat eden müzik bilimi de, 7 nota üzerine kurulmuştur.Işığın yedi renginin bileşiminin beyazı, saflığı oluşturması gibi, müziğin yedi notasının da 1/2, 2/3, 3/4 veya 5/8 bibi ölçiilerle çalınması müzikteki mükemmel saflığı, ritmi ve armoniyi meydana getirir.
  8. küp(b)ün rakamı. kutsal rakam olarak bilinir. caduceus tan türediği de söylenir. bu da yıldızların ve dolayısı ile evrenin hareketini sembolize eder.
  9. kayıp ve ihmalin rakamıdır. çünkü 10 dan bir eksiktir. insanın rakamı olarak kabul edilir.İnsanın anne karnında dokuz ay durması insanı oluşması için geçen zamana göndermedir.Mükemmelliğe ulaşmayı amaç edinen insanın her zaman eksik olduğunu ve o tüm bu hayatın o eksiği gidermek uğruna olduğunu anlatır.
  10. kusursuz rakam. rakamların en büyüğü. mükemmelliğin, kamil insanın, tanrı ile bir olmasının sembolüdür. sıfır ile bir sayılarının yan yana gelmesiyle yazılan 10 sayısı, hiçlikle tekliğin ahengini de ifade edilir. 10, bu ahengin tezahürü olan makrokozmos'un da sayısal sembolüdür.Yaş, güç, inanç gibi kavramlarla ifade edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder