27 Kasım 2017 Pazartesi

Boğaziçi Film Festivali’nin Kazananları Belli Oldu!


Bu yıl 5. yaşını kutlayan Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin kazananları belli oldu. Dün gece gerçekleşen kapanış gecesinde, Andaç Haznedaroğlu’nun yönettiği Misafir” ulusal yarışmada, İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria” adlı filmi de uluslararası yarışmada Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Politika, sinema ve medya dünyasından pek çok ismin katıldığı gecede ayrıca, festivalin Onur Konuğu olarak İstanbul’a gelen Macar sinemacı Béla Tarr’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi.

Usta yönetmene Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Gecenin ilk ödülü, festivalin Onur Konuğu olarak İstanbul’a gelen Macar sinemacı Béla Tarr’ın oldu. Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi olan usta yönetmen, ödülünü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy’dan aldı ve İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek “Sabahın dördünde sete gittiğinizde her şey çok soğuktur. Ama bilmelisiniz ki, dünyaya bakış açını dik tutmalısın ve bir gün bu sıcak ödülü alacağınızı bilmelisiniz” dedi.

Ulusal Sinema’da Büyük Ödül ‘Misafir’in!
Başkanlığını Derviş Zaim’in yaptığı, Ayfer Tunç, Aylin Zoi Tinel, Feza Çaldıran ve Aslı Tandoğan’dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, bu yıl 8 filmi değerlendirdi. Yarışmada Andaç Haznedaroğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Misafir”, En İyi Film ve En İyi Kurgu (Ahmet Hafez, Can Yağan) ödüllerini alırken, Pelin Esmer de “İşe Yarar Bir Şey” filmiyle En İyi Yönetmen seçildi. Yarışmada, Selman Kılıçaslan Bütün Saadetler Mümkündür” ile En İyi Senaryo Ödülü’nü, Marton Miklauzic Sarı Sıcak” ile En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazanırken; En İyi Kadın Oyuncu “İşe Yarar Bir Şey” ile Öykü Karayel, En İyi Erkek Oyuncu da “Murtaza” filmindeki performansıyla Cezmi Baskın seçildi.


Uluslararası yarışmada ödüller İran sinemasına gitti
Aida Begic’in başkanlığını üstlendiği, Daphné Patakia, Signe Zeilich-Jensen, László Rajk ve Zrinko Ogresta’dan oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi’nin seçimi ise, İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria”sından yana oldu. Shahbazi’nin filmi, En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu (Saghar Ghanaat) ödüllerini de topladı. Yarışmanın bir diğer İranlı yönetmeni Majid Majidi’nin yönettiği Beyond The Clouds/Bulutların Ardında; En İyi Kurgu (Hassan Hassandoost) ve En İyi Erkek Oyuncu (Ishaan Khattar) dallarında ödülleri alırken; Brezilyalı yönetmen Davi Prettonun “Rifle” filmi de En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nün (Glauco Firpo) sahibi oldu.

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Ödülleri

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Béla Tarr

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

En iyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü: Misafir / Andaç Haznedaroğlu
En İyi Yönetmen Ödülü: Pelin Esmer / İşe Yarar Bir Şey
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Öykü Karayel / İşe Yarar Bir Şey
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Cezmi Baskın / Murtaza
En İyi Senaryo Ödülü: Selman Kılıçaslan / Bütün Saadetler Mümkündür
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Marton Miklauzic / Sarı Sıcak
En İyi Kurgu Ödülü: Ahmet Hafez, Can Yağan / Misafir

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

En iyi Uluslararası Uzun Film Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Yönetmen Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Saghar Ghanaat / Malaria
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Ishaan Khattar / Beyond The Clouds
En İyi Senaryo Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Sinematografi Ödülü: Glauco Firpo / Rifle
En İyi Kurgu Ödülü: Hassan Hassandoost / Beyond The Clouds

Uluslararası İstanbul Sessiz Film Günleri

Sessiz sinemanın eşsiz örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin dördüncüsü, 14-17 Aralık 2017 tarihleri arasında Akbank Sanat, Fransız Kültür ve bomontiada ALT mekanlarında seyirciyle buluşuyor. Bu yılın ana teması ise ‘Dans’! Kino İstanbul tarafından organize edilen festival, Cineteca di Bologna ve Eye Filmmuseum’un kurumsal ortaklığında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Goethe Institute, Polonya Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, İsviçre Başkonsolosluğu, Fransız Kültür Merkezi, Cinemateque Française ve Filmoteka Narodowa’nın desteğiyle  gerçekleşiyor.
Sinemanın öncü örneklerini canlı müzik eşliğinde bir araya getiren festivalde, yerli ve yabancı akademisyenler, araştırmacılar, küratörler tarafından her filme özel birer sunum yapılıyor.
14, 15 ve 16 Aralık tarihlerinde Akbank Sanat’ta dünyanın farklı arşivlerinden gelen restore edilmiş sessiz filmlerin yanı sıra dans ve sessiz sinema temalı yan etkinlikler seyirciyle buluşacak. Filmlere John Sweeney, Günter Buchwald, Frank Bockius, Daniele Furlati gibi dünyaca ünlü sessiz sinema müzisyenleri eşlik edecek.
Biletlere gösterim günü gösterim mekanlarından ya da Biletix’ten ulaşabilirsiniz.
Festival sitesi;

7. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri

Aralık ayı, geride bıraktığımız yıla bakmak, deneyimleri süzgeçten geçirmek, gelişmeler üzerinde düşünmek ve ilerlenecek yola dair değerlendirmelerde bulunmak için iyi bir zamandır. Bu çerçevede 2017'de dünya çapında insan hakları savunucuları ve demokrasi taraftarları, bir kez daha, net kazanımlardan ziyade soru işaretleriyle karşı karşıya.
Başta en korunmasız kişiler olmak üzere, insan haklarından herkesin gerçek anlamda faydalanması nasıl sağlanabilir? Artık daha fazla film AB, Türkiye ve Lübnan gibi komşu bölgelerimizi merkez edinerek dünyanın çeşitli yerlerindeki mültecilerin zorlu sorunlarını beyaz perdeye taşıyor. Burada özellikle Feras Fayyad'ın "Halep'in Son Adamları" belgeseli dikkat çekiyor. Belgesel, Nobel barış ödülü adayı Suriyeli 'Beyaz Kasklıların' süregelen savaşta hayat kurtarmak için yürüttükleri gündelik mücadeleyi anlatıyor. Savaştan kaçarak yurt dışına sığınanlar durumunda ise, küçük Bulgar köyündeki "İyi Yürekli Postacı"  mültecilerin yaşlanan mezrasında nüfusu yeniden arttırabileceğine dikkat çekerek, küresel göç sorularına kendi yanıtını vermeye çalışıyor.
Öte yandan, küresel düzeyde hız kazanan mal akışı olgusunun, çevre ve ayrıca insan üzerindeki etkileri Denis Delestrac'ın “Taşımacılığın Bedeli" filminde ele alınıyor. Yoksa mevcut tüketim taleplerini karşılamak için "Ticaret Cenneti"ne mi kapıldık?
Ancak henüz her şeyi kaybetmiş değiliz! Daha fazla adalet ve sürdürülebilir kalkınma mücadelesine öncülük edebilecek, tabiri caizse birkaç 'Hayalperest' var. Hayallerinin hepsi gerçekleşmese de ('Nükleer Komşu'yu izleyiniz), bu insanlar kesinlikle ilham kaynağı olarak yolumuzu aydınlatıyorlar. Bazıları Türkiye'deki izleyicileri ile görüşebilmek için kıtanın öteki yakasından gelecekler; onlarla görüşme fırsatını kaçırmamak için lütfen AB Delegasyonunun Türkiye'deki web sitesinde ve facebookadresinde tüm filmler için yayınlanacak olan panel duyurularını takip edin.
AB İnsan Hakları Film Günleri film severleri ve ilgili vatandaşları, her yıl farkındalık yaratmak, tartışmak ve düşünmek için yaratılan bir ortamda bir araya getirmeyi amaçlıyor. İstanbul (1-14 Aralık), Ankara (4-14 Aralık), Kars (1-4 Aralık) ve Giresun (9-12 Aralık) olmak üzere, gösterimlerin yapılacağı dört şehirden birinde bize katılın ve evrensel değerler ile onların anlamı üzerinde eleştirel düşünmeyi seven kişiler halkasını genişletin. Birlikte, daha güçlüyüz!
Festival programı

Randevu İstanbul 20 Yaşında

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek olan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali 1-7 Aralık 2017 tarihlerinde fark yaratacak etkinlikleri ve yeni bölümleriyle sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nın (TÜRSAK) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştireceği 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin programı belli oldu.
1-7 Aralık tarihleri arasında 20. yaşını kutlayacak olan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, geçtiğimiz yıl çok ilgi gören “Gastronomi Randevusu” ve“Odak Ülke”bölümlerinin yanı sıra bu yıl dünya sinemasının yeni öneklerinin yer aldığı bir dizi özel gösterim; yerli sinemadaki yeni yönetmenlere dikkat çekmeyi hedefleyen “İlk Randevu” bölümü; 14. Geleceğin Sineması yarışmasında finale kalan 19 öğrencinin TÜRSAK Vakfı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı destekle hayata geçirdiği kısa filmlerin yer aldığı  “Geleceğin Sinemacıları” bölümü ve Çin yapımı 22 yeni kısa filminsunulacağı “Çin’den İnsan Manzaraları” bölümleri ile seyirci karşısına çıkacak.
Festival farklı ülke ve kültürlerden 60’ın üzerinde filmin ve programdaki filmlerle bağlantılı birçok etkinliğin yer aldığı 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali programı 2017’yi yine dopdolu bir seyir zevkiyle tamamlamayı vaat ediyor.
ONUR ÖDÜLLERİ VE 20. YIL KUTLAMASI
20.   Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivaligeleneksel Onur Ödülü bu yıl sinemamızın değerli yapımcı ve yönetmeni Necip Sarıcı’ya sunulacak. Necip Sarıcı’nın yapımcılığını üstlendiği bir klasik, Metin Erksan’ın filmi “Kuyu” bu vesileyle bir kez daha festival kapsamında seyirciyle buluşacak.
TÜRSAK Vakfı’nın kültüre ve sanata katkılarıyla fark yaratan isimleri onurlandırmak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği TÜRSAK Kültüre ve Sanata Yüksek Katkı Ödülü’nün bu yılki sahipleri ise Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve yazar Doğan Hızlan.
20.   Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali Onur Ödülü ve TÜRSAK Kültüre ve Sanata Yüksek Katkı Ödülleri4 Aralık Pazartesi akşamı Soho House IstanbulBigRoom’da düzenlenecek olan tören ile sahiplerine takdim edilecek. Festivalin destekçilerinden Soho House İstanbul’un katkılarıyla düzenlenen gecede ayrıca Randevu İstanbul’un “20. Yıl Kutlaması” gerçekleştirilecek.
ODAK ÜLKE: ÇİN
Her yıl farklı bir ülkenin sinemasını mercek altına alan Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali 20. yılında günümüz “Çin Sineması”na odaklanıyor.
CRI (ChinaRadio International) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Çin’e Bak, Dünyayı Gör” adlı bu bölüm kapsamında Festival, günümüz Çin Sineması’ndaki film üretimini tüm çeşitliliğiyle yansıtmayı hedefleyen 10 yeni filmden oluşan bir seçkiyi seyirciyle buluşturacak. Festivale konuk olacak film ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan gösterimlerden sonra film ekipleri izleyicilerle buluşacak.
Çin sinema endüstrisinde son yıllarda özel önem verilen animasyon yapımlar zincirine eklenen parlak bir halka, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan Çin yapımı ilk animasyon olan yönetmen LiuJian’in filmi “İYİ GÜNLER” (HAO JI LE) Randevu İstanbul’da.
54.   Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal kazanan “Melekler Beyaz Giyer” (JIA NIAN HU) bu kez İstanbul seyiricisinin karşısına çıkıyor. Derinlikli karakterler çizen ve eleştirmenlerden övgüler alan film, dört yıl önceki “Kayıp Sokak” (ShuiyinJie) ile dikkat çekici bir çıkış gerçekleştiren VivianQu, ikinci filmiyle de seyirciyi sarsmayı başarıyor.
Festival Afişindeki “Baykuş”
Randevu İstanbul’un bu yılki afişinde, sinemadaki renkliliği ve çeşitliliği gözlemlemek ve keşfetmek teması göze çarpıyor. “Bilgelik” ve “yenilikçi yaklaşım”ı simgeleyen tasarımdaki “baykuş” figürü tüm sinemaseverleri Randevu İstanbul’da keşfetmek için perdeye bakmak üzere sinema salonlarına çağırıyor.
01-07 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde 60’a yakın film Cinemaximum Zorlu Center ve SALT Galata salonlarında seyirciyle buluşacak.
“20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali”, çağdaş sinemanın iyi örneklerini, 2017’de dünya festivallerinde boy gösteren, seyirciyi ve eleştirmenleri perdeye kilitleyen, sinema aşkını tazeleyen, birbirinden çarpıcı, yeni filmleri keşfetmek için 1-7 Aralık haftasında seyirciyi sinema salonlarına davet ediyor.
Festival programı



22 Kasım 2017 Çarşamba

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 10. Yılında 10 Şehirde Eş Zamanlı!


Sorunları yaratan düşünce kalıplarımızdan kurtulmaya belki de sorularımızı değiştirerek başlayabiliriz: “Ne olacak bu dünyanın hali? Teknoloji imdadımıza yetişebilecek mi?
 Ben ne yapabilirim ki?” gibi endişe ve şüpheye dayalı sorularla geleceği tahmin etmeye çalışmaktansa birlikte yaratacağımız geleceği konuşabiliriz!

Sürdürülebilir bir yaşam hayalini paylaşanların bir araya geldiği Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) 10. yaşını kutladığı 2017’de 22-26 Kasım tarihlerinde 10 şehirde eş zamanlı gerçekleşecek.

Karmaşık küresel sorunları ve bu sorunlara yerel ölçekte çözüm üretmeye çalışanların ilham verici hikayelerini anlatan kısa ve uzun metraj belgesellerden oluşan SYFF 2017 seçkisinde yer alan İran, Kanada, Hollanda, Kongo, Fransa, Rusya, Türkiye, Hindistan, İspanya, İsrail, Filistin ve İngiltere yapımı filmler ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.   

Değişimin mümkün olduğunu kanıtlayan hikayeleri tüm dünyayla paylaşmak amacıyla tutkulu yönetmenler tarafından çekilen bu belgeseller normalleştirdiklerimize farklı açılardan bakmamızı sağlıyor; bizi kendimize getiriyor, umudu canlı tutuyor ve harekete davet ediyor:  Yeni bir yaşam kültürü yaratabiliriz.

Yeni Sorular

- Yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlardan daha ucuza üretebilir miyiz?

- İnsanlık plastik üretmeden yaşamını sürdürebilir mi?

- Çocuk kölelerin çalışmadığı bir çikolata üretmek mümkün mü?

- İnsanların ihtiyacı olan hizmetleri ve ürünleri çok daha ucuza üretebilir miyiz?

- İklim değişikliğini durdurabilir miyiz  ve olumsuz etkilerine hazırlanabilir miyiz?

- Daha anlamlı işlerde çalışabilir miyiz?

- Döngüsel bir ekonomi mümkün mü?
...
Kolektif Festival
SYFF bu yıl da yerel STK’lar ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle birlikte 10 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin’de gerçekleşecek Festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda yaptıkları çalışmalarla ilham veren konuşmacılar, müzisyenler ve performanslar yer alıyor.

 SYFF2017 FİLM SEÇKİSİ

·                    Anlam Peşinde / A Quest for Meaning - 2015, Nathanaël Coste, Marc de la Ménardière
·                    Birlikteliğin Adası / The Island of Alltogether – 2015, Philip Brink, Marieke van der Velden
·                    Çikolata Davası / The Chocolate Case – 2016, Benthe Forrer
·                    Çözümlerin Hikayesi / The Story of Solutions – 2013, Louis Fox
·                    Eid / Eid – 2011, Saaheb Collective
·                    Hayat Bazen / Life Sometimes – 2017, Cem Hakverdi
·                    Kokota: Umut Adacığı / Kokota: The Islet of Hope – 2016, Craig Norris
·                    Korkutan Yük: Deniz Taşımacılığının Gerçek Bedeli / Freightened: The Real Price of Shipping    – 2016, Denis Delestrac
·                    Kör Suşi / Blind Sushi – 2016, Eric Heimbold
·                    Küçük İnsanlar Büyük Ağaçlar / Small People Big Trees – 2016, Vadim Vitovtsev
·                    Mutluluk Şehri / City of Joy - 2016, Madeleine Gavin
·                    Nehir Mavisi / River Blue – 2017, David McIlvride, Roger Williams
·                    Ölümcül Tasarım / Death by Design – 2016, Sue Williams
·                    Plastik Okyanus / A Plastic Ocean – 2016, Craig Leeson
·                    Suyu Gözlerken / Eyes on the Water – 2017, Graelyn Brashear, Jason Hanasik
·                    Sürdürülebilirlik Yükselişte / The Rise of Sustainability – 2017, Complexity Labs
·                    Şirket Şehri / Company Town – 2016, Alan Snitow, Deborah Kaufmann
·                    Yaşam Katili / Matricide – 2016, Komeil Sohani
·                    Yeni Dünya / Nouveau Monde – 2016, Yann Richet
·                    Yenilenebilir Enerji Atılımı / The Breakthrough in Renewable Energy – 2016, Martijn Kieft
·                    Yeni Simyacılar / Neo Alchemists – 2015, Yasmin Kıdwai
·                    Yüz Bin Kalp / One Hundred Thousand Beating Hearts – 2016, Peter Byck

Tüm gösterimler ücretsizdir.


https://www.facebook.com/surdurulebiliryasam
https://twitter.com/SYKolektifi
https://www.instagram.com/surdurulebiliryasam/

15 Kasım 2017 Çarşamba

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali 17 Kasım’da başlıyor!

Bu yıl 5. yaşını kutlayan Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, 17 Kasım’da başlıyor! Woody Allen’dan George Clooney’e, usta isimlerin beklenen filmlerinin Türkiye prömiyerlerine evsahipliği yapacak festivalde; Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 film gösterilecek. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve Béla Tarr, Aida Begic, Bobby Roth, Majid Majidi gibi ünlü konuklarıyla Kasım ayının en çok konuşulacak etkinliklerinden biri olacak.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 5. yaşını kutluyor. 17-26 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak.


Béla Tarr, Aida Begic, Bobby Roth, Majid Majidi, A.R. Rahman gibi birçok ünlü sinemacıyı İstanbul’da ağırlayacak festivalde, Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden 43 uzun ve 64 kısa metraj olmak üzere toplam 107 film gösterilecek. 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve ünlü konuklarıyla Kasım ayının en çok konuşulacak etkinliklerinden biri olacak.
Ulusal Sinema’da 8 film Büyük Ödül için yarışıyor
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin ulusal ve uluslararası yarışması bir kez daha son dönem yerli ve yabancı sinemanın en yetkin filmlerini bir araya getiren seçkisiyle İstanbul’da yarışma heyecanı yaşatacak.

Başkanlığını usta yönetmen Derviş Zaim’in yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi; yazar Ayfer Tunç, kurgucu Aylin Zoi Tinel, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve oyuncu Aslı Tandoğan’dan oluşuyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise; Andaç Haznedaroğlu’nun Misafir”, Ayhan Salar ve Erkan Tahhuşoğlu’nunEşik”, Burçak Açık Üzen’in “Beginner, lent Öztürk’ün Mavi Sessizlik”, Fikret Reyhan’ın Sarı Sıcak”, Özgür Sevimli’nin Murtaza, Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey” ve Selman Kılıçaslan’ın Bütün Saadetler Mümkündür” adlı filmleri 100.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü için yarışacak.

Ustaların son işleri festivalde
Woody Allen’dan Andrey Zvyagintsev’e, Naomi Kawase’den Takeshi Kitano’ya, dünya sinemasının usta isimlerinin son filmlerini buluşturan Dünya Sineması” bölümünde, ABD, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İsviçre, Japonya, Norveç, Rusya ve Şili’den toplam 10 film gösterilecek.

Twilight” serisinin Eric’i olarak tanıdığımız Kore asıllı oyuncu Justin Chonun Sundance’ten seyirci ödüllü Gook; Japonya sinemasının usta kadın yönetmeni Naomi Kawase’nin Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ve Ekümenik Jürisi Ödülü’yle dönen son filmi Radiance; Cannes’ın bu yılki galibi Ruben Östlund kara komedisi The Square; Japon sinemasının en üretken yönetmenlerinden Takeshi Kitano’nun hızlı temposuyla soluksuz bırakacak suç aksiyonu Outrage Coda; Bosnalı yönetmen Elmir Jukic’in son filmi The Frog; usta Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev’nin Cannes’da Jüri Özülü kazanan son başyapıtı Loveless; George Clooney’nin festivalin açılış filmi de olan Venedik’ten ödüllü Suburbicon; 10 yıl önce çektiği Lucia” ile dikkatleri çeken Amerikan bağımsız yönetmen Niles Atallah’ın Rotterdam’dan Jüri Özel Ödülü’yle dönen ikinci uzunu Rey”, festivalde biletleri ilk tükenecek filmler olacak görünüyor.

Bölümün heyecan uyandıran filmlerinden biri de, Türkiye galasını festivalde yapacak Woody Allen filmi Wonder Wheel. Ustayı yeniden New York sokaklarına döndüren film, gangsterlerle dolu 50’ler Amerika’sında yaşanan hüzünlü bir aşkı anlatıyor ve Kate Winslet’dan Justin Timberlake’e, Juno Temple’dan Jim Belushi’ye, yıldızlar geçidiyle göz kamaştırıyor.

Festivalle ilgili detaylı bilgi için: bogazicifilmfestivali.com