25 Haziran 2017 Pazar

Ödüller Hakkari ve Kobane’ye!

DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin ödülleri belli oldu. Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü “Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları”na giderken “Aşk Bitti” ve “Gacı Gibi” filmleri Jüri Özel Ödülü aldı. Festivalin FIPRESCI Ödülü ise “Radyo Kobane”ye verildi.
                   
25 Haziran Pazar gecesi sona erecek olan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin ödülleri açıklandı. İlk veya ikinci filmiyle festivale katılan yeni yönetmenleri desteklemek amacıyla verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü, Sedat Şahin ve Murat Adıyaman’ın yönettiği Hakkarigücü Kadın Futbol Takımının hikâyesini anlatan “Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları” filmine verildi. Braxton Hood, Gülen Güler, Yusuf Güven, Ayşe Çetinbaş ve Selim Yıldız'dan oluşan jüri, Mert Kaya’nın “Aşk Bitti” ve Serkan Çiftçi’nin “Gacı Gibi” filmlerini de Jüri Özel Ödülü’ne layık gördü. Yeşim Tabak, Yeşim Burul ve Şenay Aydemir’den oluşan FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü ise Reber Dosky’nin yönettiği “Radyo Kobane” (Radio Kobani) filmine gitti.
Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisi, ödülü “Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları”na verme kararını “hem politik hem de iklim olarak zorlu bir coğrafyada kendilerini futbol üzerinden gerçekleştirmeyi başaran bir grup kadının hayat dolu hikâyesini izleyiciyi o grubun bir parçası haline getirmeyi başararak aktarmak” şeklinde gerekçelendirdi. Jüri Özel Ödülleri ile ilgili açıklamada ise “Jüri ayrıca çağımızda insanlığın verdiği mücadelenin küresel paydasına Gezi Parkı ve Brezilya Toplu Taşıma protestolarının ortaklaşan yanlarını titiz ve özgün bir biçimde anlatan ‘Aşk Bitti’ ile ülkemizdeki direnişin her alanda devam ettiğini, nefret saldırılarına maruz kalan LGBTi bireylerin mücadelesini trans seks işçisi Deniz’in rehabilitasyon süreci üzerinden aktaran ‘Gacı Gibi’ filmlerine Jüri Özel Ödülü verme kararı almıştır” denildi.
Belgeselci Kazım Kızıl’a destek ve sevgilerini yollayan jürinin açıklamasında şu sözlere de yer verildi: “Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü jürisi olarak tüm belgeselcileri ayrı ayrı tebrik etmek isteriz. 2017 Türkiye’sinde insana dokunan böylesine filmleri inatla yapmaya devam ettikleri için emeklerinden ve cesaretlerinden dolayı onları kutlarız. Bunun yanında aynı inat ve cesareti gösteren, belgesel filmleri izleyicisi ile sansürsüz buluşturmaya devam eden Documentarist’in 10. yaşını da kutluyoruz.”
DOCUMENTARIST Ödülleri bu akşam Soundpera’da gerçekleşecek Ödül Töreni ve Partisi ile sahiplerine verilecek. Açık Toplum Vakfı, Sivil Düşün, Hollanda Başkonsolosluğu, Lita Prodüksiyon başta olmak üzere bir çok kurumun desteği ile gerçekleşen ve bu sene dokuz güne yayılan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin salon gösterimleri bu akşam sona ererken, festival programı Cumartesi ve Pazar günü gerçekleşen Canlandırma Belgesel Film Okuma Atölyesi ile devam edecek, Pazar gecesi 20:00'de Muaf Kadıköy'deki "John Berger veya Bakma Sanatı" özel gösterimi ile sona erecektir.

14 Haziran 2017 Çarşamba

Türkiye’nin Tek Belgesel Film Festivali Documentarist Başlıyor

Türkiye’nin halihazırdaki tek belgesel film festivali  DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 17-25 Haziran tarihlerinde 10’uncu yılını kutluyor. Finlandiyalı usta sinemacı  Pirjo Honkasalo’nun onur konuğu olacağı festivalin tüm gösterim ve etkinlikleri bu sene ücretsiz!

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 17-25 Haziran 2017 tarihlerinde 10. yılını kutluyor. Kutlama, geçmiş yıllarda filmleri DOCUMENTARIST’te gösterilmiş olan yönetmenlerin Festivalin 10. yılı anısına #BelgeselOlmasaydı hashtag’i ile çektiği spot filmlerle haftalar öncesinden başladı. Bu sene ayrıca ilk defa tüm filmler ücretsiz olarak gösterilecek!
Türkiye'deki yeni kuşak belgeselcileri ve seyirciyi her sene dünya belgesel sinemasının en iyi yapıtları ile buluşturan festivalin programı 10. yıla özel seçkiler ve bir dizi yenilikler içeriyor. Ayrıca bugüne kadar daha çok Avrupa yakasını mesken tutan festival, bu sene Asya'ya taşınarak iki kıtaya yayılıyor. Film gösterimleri Beyoğlu'nda Aynalı Geçit, Goethe Enstitüsü ve Atlas Sineması’na ek olarak Kadıköy'de Barış Manço Kültür Merkezi'ne de taşınıyor. 
DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Finlandiya’nın en önemli sinemacılarından Pirjo Honkasalo... Hem belgesel hem de kurmaca alanında filmler çeken yönetmen, iki türdeki yapıtlarından oluşan bir toplu gösteriyle festivale renk katacak. Ustaya Saygı: Pirjo Honkasalo seçkisinde Rus-Çeçen savaşının çocuklar üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alan “Melankoli’nin Üç Odası” (Melancholian 3 huonetta, 2004) ve bol ödüllü son filmi “Beton Gece” (Betoniyö, 2014) adlı filmleri de yer alıyor. Honkasalo festival kapsamında 21 Haziran’da ayrıca bir sinema dersi verecek.
Programın 10. yıla özel seçkilerinden birini, geçmiş yıllarda festivale konuk olmuş ustaların birer filminden oluşan Ustalardan Seçme Filmler bölümü oluşturuyor. Seçkide bugüne kadar DOCUMENTARIST’in toplu gösterilerle Türkiye seyircisine tanıttığı Helena Třeštíková, Heddy Honigmann, Johan van der Keuken, Alan Berliner, Stefan Jarl, Zelimir Zilnik gibi değerli belgesel ustaları birer filmiyle hatırlatılacak.
10. yıl seçkilerinden bir diğeri ise, bugüne kadar DOCUMENTARIST’ten ödül alan bütün filmleri yeniden seyirciyle buluşturacak olan Documentarist’ten Ödüllü Filmler bölümü. Yarışmasız bir festival olmakla birlikte DOCUMENTARIST son 7 yıldır Türkiye’den genç belgeselcilere Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adında bir özel ödül, son 3 yıldır da buna Uluslararası Film Eleştirmenleri Fedeasyonu jürisinin değerlendirdirdiği uluslararası bölümden bir filme FIPRESCI Ödülü veriyor. Bu seneki JvdK Yeni Yetenek Ödülü jürisi Braxton Hood, Gülen Güler, Ayşe Çetinbaş, Yusuf Güven ve Selim Yıldız’den oluşuyor. FIPRESCI jürisinde ise Yeşim Tabak, Şenay Aydemir ve Yeşim Burul yer alıyor. 
DOCUMENTARIST’in bu yıla özgü programlarından birini, canlandırma belgesel türüne ayrılan kapsamlı bir bölüm ile ona eşlik eden film okuma atölyesi oluşturuyor. Çek sinema okulu FAMU’dan iki animasyoncu, Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya’nın küratörlüğünde hazırlanan ve türün en iyi örneklerinden oluşan 15 filmlik Canlandırma Belgeseller bölümüne, filmlerin iki animasyoncu eşliğinde izlenerek muhtelif tekniklerin anlatıldığı bir atölye eşlik edecek. Geçen sene ilk defa gerçekleştirilen Belgesel Kaba Kurgu Atölyesi de festivalin yan etkinlikleri arasında.
Festival programının esaslı bir seçkisini, çoğu ilk kez gösterilecek olan Türkiye’den Belgeseller bölümü oluştururken, Uluslararası Panorama’da aralarında “Radio Kobane”, “Normal Autistic Film”, “Burma Book Story”, “The Promise” ve “Miss Kiet’s Children” gibi önemli belgeselerin de yer aldığı son dönemin öne çıkan yapıtları yer alıyor.
Festival kaosamında iki güncel konuda geniş katılımlı birer Forum düzenlenecek. OHAL Türkiye’sinde Video Aktivizm başlıklı forum halen tutuklu bulunan meslektaşımız Kazım Kızıl’ın çalışmalarına odaklanırken, bir çok oluşumun temsilcileriyle gerçekleşecek olan Yeryüzüne Sahip Çıkmak Forumu ise kısa bir süre önce katledilen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu'nun anısına adanacak.
Açık Toplum, Sivil Düşün, Hollanda Konsolosluğu, Lita Prodüksiyon başta olmak üzere bir çok kurumun işbirliği ile gerçekleşen ve bu seneye özgü olmak üzere dokuz güne yayılan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri sayesinde, belgesel sinemanın nabzı 17-25 Haziran 2017 haftasında İstanbul’da atacak. 
Twitter: documentar_ist
Instagram: documentar_ist

Kısa Film - Söz Uçar | Words Fly Away



Kitaplardan geliyorlar | They flourished from books
"Nuriye, Semih, Veli..."

Director | Anlatan: Tufan Taştan
Story | Hikaye: Barış Bıçakçı
Cast | Oyuncular: Ahmet Rıfat Şungar, Funda Eryiğit, Özgür Çevik, Rıza Akın, Serdar Orçin, Serkan Keskin

Production | Yapımcı: Yapım-eki
Executive Producer | Uygulayıcı Yapımcı: Zeynep Ünal 
DOP | Görüntü: Hendrik Johannes
Art | Sanat: Yusuf İnan Güneş
Gaffer | Işık: Sarp Aydoğdu
Boom | Ses Kayıt: Mehmet Adlı
Asistant Director | Reji Asistanı: Elif Ergezen
Crew | Reji Ekibi: Doğukan Karaman, Ozan Yoleri, Alara Hamamcıoğlu
Assisting Cast | Yardımcı Oyuncular: Yusuf İnan Güneş, Akın Kılıç

Music&Sound Desing | Müzik&Ses: Mert Çetinkaya
Editor | Kurgu: Behçet Mum
VFX | Görsel Efekt: Hendrik Johannes
Subtitles | Altyazı: Çiğdem Dalay

İstanbul, 2017
Yapım-eki

“Sarı Sıcak” Moskova’da Ana Yarışmada!

Fikret Reyhan’ın İstanbul Film Festivali’nden En İyi Film dahil dört ödülle birden dönen filmi Sarı Sıcak”, uluslararası prömiyerini dünyanın en prestijli festivallerinden Moskova Uluslararası Film Festivali’nde yapıyor. Reyhan’ın yazıp yönettiği ve başrollerini Aytaç Uşun ve Mehmet Özgür’ün paylaştığı film, bu yıl 39.su düzenlenen festivalin ana yarışmasında jüri önüne çıkacak.

Fikret Reyhan’ın yazıp yönettiği “Sarı Sıcak”, uluslararası prömiyerini dünyanın en eski film festivallerinden, sinemanın büyük ustası Sergey Eisenstein’ın kurucusu olduğu Moskova Uluslararası Film Festivali’nde yapıyor. 22-29 Haziran tarihleri arasında 39.su gerçekleşecek festivalin ana yarışmasında 12 film arasında yer alan film; Finlandiyalı yönetmen ve yapımcı Jörn Donner, İspanyalı yönetmen Albert Serra, İranlı yönetmen Reza Mirkarimi ve İtalyan oyuncu Ornella Muti’den oluşan ana jürinin karşısına çıkacak.

Nisan ayında ilk gösterimini yaptığı 36. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sında Altın Lale En İyi Film dahil olmak üzere En İyi Erkek Oyuncu (Aytaç Uşun), En İyi Görüntü Yönetmeni (Marton Miklauzic) ve En İyi Kurgu (Ömer Günüvar, Fikret Reyhan) dallarında ödülleri toplayan “Sarı Sıcak”; kendilerine ait tarlalarında geleneksel yöntemlerde direnip hayata tutunmaya çalışan göçmen bir ailenin farklı bir geleceğin hayalini kuran ve kaderini kendi ellerine almaya çalışan oğulları İbrahim’in sarsıcı hikâyesini konu alıyor.
 
Nizamettin Reyhan ve Nuriye Bilici’nin yapımcılığında gerçekleşen “Sarı Sıcak”ın başrollerini ise; ilk sinema filmi “Silsile” ile Adana’da Umut Veren Genç Erkek Oyuncu seçilen, “Sarı Sıcak” ile de İstanbul’dan En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Aytaç Uşun ve “Kollama”, “Muhteşem Yüzyıl”, “Suskunlar”, “Masum”, “İçimdeki Fırtına” gibi televizyon dizilerinin yanı sıra “Tepenin Ardı”, “Ertuğrul 1890”, “Abluka” filmlerinin usta oyuncusu Mehmet Özgür paylaşıyor.

Festival yolculuğuna devam eden “Sarı Sıcak”, sonbaharda Türkiye’de gösterime girecek.

7 Haziran 2017 Çarşamba

10 yıldır DOCUMENTARIST!

17-25 Haziran tarihlerinde 10’uncu yılını kutlayacak olan DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Finlandiyalı usta yönetmen Pirjo Honkasalo.

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, bu sene 17-25 Haziran 2017 tarihlerinde 10. yılını kutluyor. Türkiye'deki yeni kuşak belgeselciler için bir vaha işlevi gören DOCUMENTARIST’nin bu seneki programı 10. yıla özel seçkiler ve bir dizi yenilikler içeriyor. Bugüne kadar Avrupa yakasını mesken tutan festival, bu sene Asya'ya taşınarak iki kıtaya yayılıyor. Film gösterimleri Beyoğlu'nda Aynalı Geçit'e ek olarak Kadıköy'de Barış Manço Kültür Merkezi'ne de taşınıyor. Festivalin 10. yılı kutlamak üzere, geçmiş yıllarda filmleri DOCUMENTARIST’te gösterilmiş olan yönetmenler #BelgeselOlmasaydı hashtag’i altında kısa spot videolar çekip paylaşıyor.

DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri’nin onur konuğu Finlandiya’nın en önemli sinemacılarından Pirjo Honkasalo... Hem belgesel hem de kurmaca alanında filmler çeken yönetmen, iki türdeki yapıtlarından oluşan bir toplu gösteriyle festivalin konuğu olacak. Ustaya Saygı: Pirjo Honkasalo seçkisinde Rus-Çeçen savaşının çocuklar üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alan “Melankoli’nin Üç Odası” (Melancholian 3 huonetta, 2004) ve bol ödüllü son filmi “Beton Gece” (Betoniyö, 2014) adlı filmleri de yer alıyor. Honkasalo 10. DOCUMENTARIST kapsamında ayrıca bir sinema dersi verecek.

Programın 10. yıla özel seçkilerinden birini, geçmiş yıllarda festivale konuk olmuş ustaların birer filminden oluşan Ustalardan Seçmeler bölümü oluşturuyor. Seçkide bugüne kadar adına DOCUMENTARIST’in toplu gösterilerle Türkiye seyircisine tanıttığı Helena Třeštíková, Heddy Honigmann, Alan Berliner, Stefan Jarl, Zelimir Zilnik gibi değerli belgesel ustaları birer filmiyle hatırlatılacak.
10. yıl seçkilerinden bir diğeri ise, bugüne kadar DOCUMENTARIST’ten ödül alan bütün filmleri yeniden seyirciyle buluşturacak olan Ödüllü Filmler bölümü. Yarışmasız bir festival olmakla birlikte DOCUMENTARIST son 7 yıldır Türkiye’den genç belgeselcilere Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adında bir özel ödül, son 3 yıldır da buna Uluslararası Film Eleştirmenleri Fedeasyonu jürisinin değerlendirdirdiği uluslararası bölümden bir filme FIPRESCI Ödülü veriyor.

DOCUMENTARIST’in bu yıla özgü programlarından birini, canlandırma belgesel türüne ayrılan kapsamlı bir bölüm ile ona eşlik eden film okuma atölyesi oluşturuyor. Çek sinema okulu FAMU’dan iki animasyoncu, Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya’nın küratörlüğünde hazırlanan ve türün en iyi örneklerinden oluşan 15 filmlik Anima-Doc bölümüne, filmlerin iki animasyoncu eşliğinde izlenerek muhtelif tekniklerin anlatıldığı bir atölye eşlik edecek. Geöen sene ilk defa gerçekleştirilen Belgesel Kaba Kurgu Atölyesi de festivalin yan etkinlikleri arasında.
Festival programının esaslı bir seçkisini, çoğu ilk kez gösterilecek olan Türkiye’den Belgeseller bölümü oluştururken, Uluslararası Panorama’da aralarında “Radio Kobane”, “Normal Autistic Film” gibi ödüllü belgeselerinin de yer aldığı son dönemin kalbür üstü filmleri yer alıyor.
Bu seneye özgü olmak üzere dokuz güne yayılan ve belgeselciler arası panel ve toplantılarla da zengileşecek olan DOCUMENTARIST 10. İstanbul Belgesel Günleri ile belgesel sinemanın nabzı 17-25 Haziran 2017 haftasında İstanbul’da atacak.

Bilgi için: www.documentarist.org
Twitter: documentar_ist
Instagram: documentar_ist


1 Haziran 2017 Perşembe

“Taş”, uluslararası prömiyerini Karlovy Vary’de yapıyor!


“İki Dil, Bir Bavul”, "Babamın Sesi" filmlerinin ödüllü yönetmeni Orhan Eskiköy’ün merakla beklenen son filmi “Taş”, uluslararası prömiyerini Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde yapıyor. Eskiköy’ün yazıp yönettiği ve başrollerini Muhammet Uzuner, Jale Arıkan, Beste Kökdemir ve Ahmet Varlı’nın paylaştığı film, festivalde East of the West Ödülü için yarışacak.

“İki Dil, Bir Bavul”, “Babamın Sesi”, “Başgan” filmlerinin ödüllü yönetmeni Orhan Eskiköy’ün son filmi “Taş”, uluslararası prömiyerini Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde yapıyor. 30 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin East of The West bölümünde yarışan 12 film arasında yer alan “Taş”, Türkiye’de İstanbul ve Ankara film festivallerinde gösterilmiş, Ankara’dan da En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’yle dönmüştü.

Orhan Eskiköy’ün senaryosunu yazdığı ve tek başına yönettiği ilk kurmaca filmi de olan “Taş”, çocukların bir anda ortadan kaybolduğu ıssız bir dağ köyünde geçiyor ve 20 yıl sonra köye gelen bir gencin yarattığı gizemin peşine düşüyor.

Orhan Eskiköy ve Armağan Lale’nin yapımcılığında gerçekleşen “Taş”ın başrollerini ise; “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Küf”, “Yurt” filmlerinin yanı sıra “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”, “Muhteşem Yüzyıl: Kösem” dizileriyle de tanıdığımız Muhammet Uzuner; “Tersine Dünya”, “Avcı”, “Zerre” filmlerinin ödüllü oyuncusu Jale Arıkan; “Çıplak Gerçek”, “Muhteşem Yüzyıl: Kösem” ve “Tatlı Küçük Yalancılar” gibi televizyon dizilerinden sonra ilk sinema filmiyle karşımıza çıkan Beste Kökdemir ile “Yerden Yüksek”, “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”, “Yılanların Öcü” dizilerinin yetenekli oyuncusu Ahmet Varlı paylaşıyor.