30 Kasım 2010 Salı

Onsuz geçen bir yıl

YONETMEN AHMET ULUCAY SON YOLCULUGUNA UGURLANDI

Ahmet ULUÇAY (2 Aralık 1954 – 30 Kasım 2009)

……

Adı, soyadı
Açılır parantez
Doğduğu yıl, çizgi, öldüğü yıl, bitti
Kapanır, parantez.
O şimdi kitaplarda bir isim, bir soyadı
Bir parantez içinde doğum, ölüm yılları.
Ya sayfa altında, ya da az ilerde
Eserleri, ne zaman basıldıkları
Kısa, uzun bir liste.
Kitap adları
Can çekişen kuşlar gibi elinizde.
Parantezin içindeki çizgi
Ne varsa orda
Ümidi, korkusu, gözyaşı, sevinci
Ne varsa orda.
O şimdi kitaplarda
Bir çizgilik yerde hapis,
Hâlâ mı yaşıyor, korunamaz ki,
Öldürebilirsiniz

Behçet Necatigil

*
Share/Save/Bookmark

29 Kasım 2010 Pazartesi

Efsaneler Ölmez; Leslie Nielsen

1

İsmi söylendiği zaman belki pek tanıyan olmaz ama Çıplak Silah dedik mi herkesin zihninde onun muzip suratı beliriverir.1926 doğumlu usta aktör bir süredir zatürre tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Airplane(Uçak),The Naked Gun (Çıplak Silah) serileri ile komedi türünün efsaneleri arasına yer alan Nielsen 50’lilerde girdiği Hollywood camiasında sayısız komedi filmi bırakarak aramızdan ayrıldı.Huzur içinde yat Leslie Nielsen…

*
Share/Save/Bookmark

23 Kasım 2010 Salı

Büyük Adamlardan Büyük Sözler IX

10337

“I am the best film director in the world. i’m not sure if god is the best god in the world.”

  lars_von_trier model 1

*
Share/Save/Bookmark

22 Kasım 2010 Pazartesi

CMYLMZ ve Senaryo Günlükleri

Cem Yılmaz her ne kadar gösteri dünyasında bir efsane olsa da yeni yeni ilerlediği sinema dünyasında en büyük özelliği türünün diğer örneklerinden ayıran kaleminin  güçlülüğü.Mizah dergisi çıkışlı olduğu için metne dayalı espri anlayışı sinema dünyasında  da çokca işine yaramışa benziyor.Sinema sanatı her ne kadar görsel imgelere dayanıyor gibi gözükse de asıl önemli olanın filmin üstüne kurulu olduğu metnin sağlamlığıdır.Bunun önemini iyi bilen Cem Yılmaz kendi kuşakdaşları arasından sıyrılarak yeni kuşak sinemacılar için iyi bir referans oluşturabilecek senaryo yazım notlarını kitaplaştırdı.Bu bile başlı başına Cem Yılmaz’ın artık iyiden iyice sinema dünyasında da gösteri dünyasındaki gibi efsaneler arasında yer etmek istediğinin göstergesi.Aşağıda ise kitaptan tanıtım amaçlı bir kaç taslak resim ve onlarla ilgili notlar..

“"EĞLENCELİ BİR ANI
Arog’un ilk 3 dakikası diye çektiğimiz kısa filmle bir sene öncesinden filmin duyurusunu yaptık. Bu çok rastlanan bir tanıtım türü değildi, bir benzerini daha önce belki Gora’da yapmıştık.
Eğlenceli bir anı; Arif büyük bir arı tarafından kovalandığı sahnede 3 farklı şehirde çekilmiş planlarla neredeyse 2000 km. yapar. Sahne totalde 12 saniyedir ve aslında 20 metre bile koşmamıştır. Tuhaf doğrusu...
Eh sinema işte.

fft22_mf585763

 

YAHU BİR KOVBOY FİLMİ YAPSAK DA NEŞELENSEK
... Yahşi Batı senaryosu, 2008 yılının Ağustos ayında A.R.O.G. filminin seti devam ederken, “yahu bir kovboy filmi yapsak da neşelensek” diyerek başladığımız maceranın sonunda kan ter gözyaşı ile ortaya çıkmış, Latin alfabesi ile yazılmış bir eserdir.
İlk önce bir Amerikan filmi yapmak istiyordum. Hatta oyuncuların isimlerini dahi sanki başka adamlarmış gbi afişe yazacaktım: Jack Bailey (ben), Eugene O’hara (Ozan), William Lloyd (Zafer), ‘Kim ki oğlum bunlar’ hissini yaratmak istedim.

fft22_mf585764

 

...
Öykü iki beceriksiz at hırsızının kahramana dönüşmesi gibi gibiydi. Bu arada filmin her dokusu Amerikan, bir tek dili Nevşehir aksanlı Türkçe olacaktı. Herkes Orta Anadolulu gibi konuşuyor ama mevzu gayet Amerikan. Bu fikirle Arog setinde çok güldük.
Geçen 3 senaryoda olduğu gibi, abimle oturup öykü üzerine konuşmaya başladık. Ancak bir gün, bu tamamı Amerikan karakterler fikrinden sıkıldığımı ve ‘doğal’ olarak oraya giden (mesela ber görev sebebiyle) iki Osmanlının daha neşeli bir fikir olabileceğini düşündüm.

fft22_mf585765

ÖZLEM ÖZEL BİR DURUMDU
Bu filmde Özlem’in oynaması da çok özel bir durumdur bence. Onu, Mucizeler Komedisi müzikalinde sahnede izlediğimde doğrusu hiç şaşırmadım, çok rahattı ve komikti de. Teklifimi reddetmediğine çok sevindim. Ben genellikle aktörlerle değil müzisyenlerle çalışırım fikri Özlem’le iyice pekişti.mazhar-alanson-oznelm-tekin-ve-cem-yilmaz

fft22_mf585766

GORASAPİEN’İN MACERALARI
Film, Karanlık Çağ’da geçecekti; Arif ilk insanlarla temas kuracaktı; dinozorlar, şunlar bunlar olacaktı. ‘Gorasapien’ diye tuhaf bir isim de bulmuştum. Bir müddet bu kod isimle notlar biriktirdim. Belgesellere ve her türlü resmi tarihe gıcık olduğum için, sıfırdan olaylara şahit olan bir Arif, kulağa hoş geliyordu. Ateş bulunurken orada, yazı bulunurken orada gibi.
Ancak eloğlu elbette erken davranmıştı (30 sene kadar). Mel Brooks’un History of the World’ünde ‘yapılmayan esprileri’ yapmaktan başka şansımız yoktu.

fft22_mf585769

GORASAPİEN’İN MACERALARI
Film, Karanlık Çağ’da geçecekti; Arif ilk insanlarla temas kuracaktı; dinozorlar, şunlar bunlar olacaktı. ‘Gorasapien’ diye tuhaf bir isim de bulmuştum. Bir müddet bu kod isimle notlar biriktirdim. Belgesellere ve her türlü resmi tarihe gıcık olduğum için, sıfırdan olaylara şahit olan bir Arif, kulağa hoş geliyordu. Ateş bulunurken orada, yazı bulunurken orada gibi.
Ancak eloğlu elbette erken davranmıştı (30 sene kadar). Mel Brooks’un History of the World’ünde ‘yapılmayan esprileri’ yapmaktan başka şansımız yoktu.

      fft22_mf585772 fft22_mf585773 *
Share/Save/Bookmark

Günah Keçisi

gunah-kecisi

Türk toplumundaki bastırılmış cinselliğin sinemadaki izdüşümü Nuri Alço,Tecavüzcü Coşkun(Coşkun Göğen) ve pornografik yeraltı kültürünün en popüler temsilcisi Şahin K.’nın yer alacağı filme ait görüntüler yakın zamanda bir çok sosyal paylaşım platformunda yer aldı ve şimdiden büyük bir yankı uyandırdı.Patlamaya hazır potansiyelin bulunduğu günümüz gençliğinin yarattığı sinema kahramanları yapımcılar açısından gişe garantisi gibi gözüküyordu.Öyle de oldu.Sonucun ne kadar iyi çıkacağı şüpheli,zaten şov bizinisın kesin kuralı her zaman işler : “ SEX SELLS ”…

*
Share/Save/Bookmark

Sayın Yetkili;

Bir kaç ilginç antetli kağıt örnekleri;

ghostbustersrollingstones chaplin

queendelorean   hitchcock playboy

*
Share/Save/Bookmark

10 Kasım 2010 Çarşamba

Johnny Depp:”Dumansız hava sahasını destekliyorum.”

                 fotolar (1)40

 10

     11 7

13

12 fotolar (4)

  15                     fotolar (5) 1917  20

22   fotolar (6) 24   30                     28b 29  31 3332  35 36 37

*
Share/Save/Bookmark

8 Kasım 2010 Pazartesi

New York’da Beş Kolpa

Daha vizyona girmeden kopardığı kıyametlerle şimdiden Türk sinema tarihine geçmiş bir film New York’da Beş Minare.Tabi bu tarihe geçme her ne kadar  şimdi olumlu yöndeymiş gibi gözükse de zaman içinde hakettiği yeri bulacak.Daha yeni vizyona girdiği için izleme imkanı bulamadım ama bayadır pazarlama stratejilerini takip ettiğimden yakından biliyormuşum gibi geliyor bu film bana.Mesela geçenlerde Radikal’de Şenay Aydemir’in haberine göre 120 ülkede vizyona gireceği söyleniyormuş.Tabi olabilir neden olmasın ama dünya sinamasındaki örneklerine baktığımızda bunun ne kadar imkansız olduğu belli oluyor.Yine haberde yer alan örneklere göre tüm zamanların en çok izlenen filmi olan 2009’un şampiyonu Avatar 93 ülkede vizyona girmiş.Bir yıl öncesi 2008’in en çok izlenen filmi Batman: Kara Şovalye ise 80 ülkede vizyona imkanı bulmuş.Filmin dağıtımcı firmasının verdiği diğer bilgiye göre şu an sadece 5 ülkede vizyonu kesinleşmiş.Avusturya, Belçika, Almanya,Hollanda’da vizyona girmesine şaşırmam.Zira oradaki Türk Nüfusuna hitap ettiği kesin.Yani işin özü eski türkücü yeni yönetmen Mahsun’un PR ekibi bol keseden atmaya başlamış ve durumu tek bir sözle özetleyebiliriz.“Cin olmadan adam çarpmayın..”

Son yeni kolpa testipi ise friendfeed’den Öteki Sinemacı Murat Tolga Şen’den geldi.Bu kadar da arak olmaz arkadaş dedirtiyor dimi.

town_ver3New yorkta bes minare

*
Share/Save/Bookmark

Geçmişdeki Geleceğe Dönüş

Yıllardır izlerim hiç bu gözle bakmamıştım.Geçenlerde serinin 25.yılı dolayısıyla yer alan haberlerde eski ekip bir araya gelmişti.Tabi kariyerlerinin en başındakileri de unutmamak gerekir.Şimdi tvde rastgelince daha dikkatli baktım,yıllardır ne çok şey kaçırmışım.Hey gidi koca Frodoback to the future *Bir de diğer ayrıntı ,Titanic’e kadar uzanan kariyer yoluna Biff Tannen’in yancısı olarak başlamak Billy Zane açısından nerden baksan bir Hollywood mucizesi.(Tabi Kurtlar Vadisi fiyaskosunu saymazsak.)25d20135827b78c7d0b7dae5ad52677b

*
Share/Save/Bookmark

Tavuk Kulübü

2nov_internet

Brad Pitt baby face suratıyla şöhret basamaklarını tırmanmadan önce yukarıda da bahsedildiği gibi tavuk kostümü giyerek hayatını kazanmaya çalışıyormuş.İnsan sormadan duramıyor nerden nereye.Bu durum aklıma birden Neşeli Hayat’taki Rıza’nın hikayesini getirdi.Ama bizim Rıza Brad Pitt kadar şanslı değildi maalesef.

Bu arada tavuk kulübü iyi fikirmiş ya:)

*
Share/Save/Bookmark